BurgerPartij Veldhoven partner Code Oranje


<p>Richrd de Mos, lijsttrekker Code Oranje tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen. FOTO: Website Code Oranje.</p>

Richrd de Mos, lijsttrekker Code Oranje tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen. FOTO: Website Code Oranje.

(Foto: )

BurgerPartij Veldhoven partner Code Oranje

Nadat eerder Ouderen Appél Eindhoven partner werd van Code Oranje, maakt nu ook BurgerPartij Veldhoven bekend dat het gaat samenwerken met de nieuwe politieke beweging van lijsttrekker Richard de Mos, die in de peilingen goed is voor een paar Kamerzetels.

VELDHOVEN - "BurgerPartij Veldhoven heeft dienstverlening en méér, maar vooral ;echt luisteren naar alle burgers van Veldhoven hoog op de agenda staan. We zijn daarbij niet in linkse of rechtse hokjes te stoppen. Binnen onze fractie zitten mensen met zowel een linkse als een rechtse achtergrond zitten. Als fractie kijken we of voorstellen goed zijn voor de inwoners van Veldhoven en niet naar welke partij het voorstel doet. Als het goed is steunen we en als het niet goed is, steunen we niet", aldus fractievoorzitter Rien Luijkx, die zijn partij juist daarom zo goed vindt passen bij Code Oranje.
"De Mos bewijst in Den Haag al jaren dat oplossingsgerichte Ombudspolitiek mensen écht verder helpt. Hij is niets voor niets veruit de grootste. Deze politiek moeten we nu landelijk gaan uitrollen, daar willen we Code Oranje vanuit Veldhoven mee gaan helpen."

Ombudspolitiek

Voor wie het nog niet weet, Code Oranje is een Nederlandse politieke partij die eind 2018 is opgericht door onder andere Bert Blase, waarnemend burgemeester van Heerhugowaard. De partij is op dit moment vertegenwoordigd in de Provinciale Staten van Noord-Holland. De partij wil meer zeggenschap voor de burger door bijvoorbeeld bindende referenda, burgertoppen en een burgerjury voor elk ministerie. Het hervormen van de democratie - waarin op dit moment politieke partijen leidend zij - naar een democratie van nieuwe vormen, waarin de samenwerking met de inwoners van Nederland centraal staat. In één woord wordt dit ook wel 'ombudspolitiek' genoemd. Of democratie 3.0.

De partij neemt in 2019 deel aan de Provinciale Statenverkiezingen, maar weet geen zetels te behalen. Ondernemer Ruud Koornstra is dan lijstrekker voor de Eerste Kamer. Op 28 september 2020 wordt Richard de Mos als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021 gepresenteerd, samen met strafrecht-advocaat Peter Plasman.

Veldhovense steun

Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos is blij met de steun vanuit Veldhoven: "BurgerPartij Veldhoven bedrijft al jaren Ombudspolitiek. Zij gaan veelvuldig in gesprek met burgers om te horen wat de mening van de burger is en brengen de straat naar de raad om te proberen om in de gemeenteraad bij de besluitvorming echt iets voor elkaar te krijgen. Ik hoor van Rien dat dat vaak lastig is, omdat de coalitie, vanuit de meerderheidsgedachte, de rijen sluit en de eigen standpunten belangrijker vindt dan de noden van burgers. Dat is wat wij willen doorbreken. Wij willen echte volksvertegenwoordigers zijn."

Feest van herkenning

Luijkx pleit, net al Code Oranje, voor meer invloed voor burgers: "Bij grote onderwerpen worden procesvoorstellen gedaan waarbij steevast samenspraak genoemd wordt. In de praktijk blijkt dat burgers op een bijeenkomst hun bijdrage mogen doen, maar dat er vervolgens weinig mee gedaan wordt. We horen regelmatig terug dat burgers zich niet gehoord voelen. Daarom pleiten wij voor burgerraadplegingen op een laagdrempelige manier, zoals bijvoorbeeld via een app of een burgerplatform op de gemeentelijke website. Wat ons betreft worden de uitkomsten van burgerraadplegingen bindend. Het lezen van de doelstellingen van Code Oranje was voor een feest der herkenning. Het uitgangspunt om een landelijk netwerk op te zetten met lokale partijen, teneinde deze te versterken, spreekt ons ook erg aan. het is toch van de zotte dat landelijke partijen zich versterken met tientallen miljoenen euro's aan subsidies, terwijl de gemeenteraadsverkiezingen keer op keer door lokale partijen, die nul-komma-nul aan steun krijgen, worden gewonnen? Met Code Oranje kunnen we daar, met behoud van onze eigen autonomie, een einde aan maken".

Code Oranje wordt de laatste weken in de peilingen van Maurice de Hond op 1 Kamerzetel gepeild. Volgens opiniepeiler Maurice de Hond is Code Oranje uiteindelijk goed voor 3 tot 9 Kamerzetels.

Van de redactie.

Ombudspolitiek: democratische samenwerking met de burgers

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden