Eten is ok, maar is het ook natuurlijk?


<p>&nbsp;Vlierbessen, maar ook bramen en bosbessen zijn tot heerlijke jams of sappen te verwerken. FOTO: Foto Rita.</p>

 Vlierbessen, maar ook bramen en bosbessen zijn tot heerlijke jams of sappen te verwerken. FOTO: Foto Rita.

(Foto: )

Eten is ok, maar is het ook natuurlijk?

Natuurlijk moet een mens eten, simpelweg om in leven te blijven en dan nog liefst gezond ook. Maar de eetgewoontes zijn er niet op vooruit gegaan de laatste tientallen jaren. En, is al het eten nog wel zo goed voor onze gezondheid?

VELDHOVEN - Aardappelen, groenten en vlees zijn allang geen ‘must’ meer. Ook aan de wijze van bereiding van voedsel is veel veranderd. Vaak wordt gekozen voor gemakkelijk en snel, dus wordt vaak naar kant-en-klare producten gegrepen. Als we buiten de deur eten, moet het meestal veel zijn. Onbeperkte consumptie van kip, spareribs of barbecuevlees is populair bij veel mensen.

Voedselproductie

Tijdens de productie van voedsel wordt er vaak gerommeld en gemanipuleerd. Rampen als vogelpest, varkenspest, Q-koorts, mond- en klauwzeer en de problemen rond stikstof en koolstofdioxide maken duidelijk dat er met onze voedselproductie iets mis is. Liever wat meer betalen voor scharrelvlees, scharreleieren en biologisch gekweekte groenten. Er zijn steeds meer mensen die plezier beleven aan hun moestuin, waarin zij op verantwoorde wijze hun eigen groenten, aardappelen, fruit en kruiden verbouwen. Boerderijwinkels waar rechtstreeks van de boer gekocht kan worden en straatkraampjes waar huisgemaakte producten worden aangeboden, doen het goed. Ook bakken veel mensen hun eigen brood met door de molenaar gemalen graan. Zo’n versgebakken broodje zonder broodverbeteraar en besmeerd met honing van de imker smaakt heerlijk.

Eten uit de natuur

De titel van dit stukje letterlijk nemen en de natuur in trekken op zoek naar eetbare zaken, is een uitdaging. Met behulp van een eenvoudig natuurgidsje is onderscheid te maken tussen lekkere, eetbare en giftige planten of vruchten. Om er maar eens wat te noemen: tamme kastanjes kun je poffen, verwerken tot puree of simpelweg zo eten. Beukennootjes zijn geroosterd heerlijk om te eten. Hazelnoten ook, ze zijn te vinden als aanplant in parken of groenstroken binnen de bebouwde kom. Hop is als klimplant te vinden in kreupelhout. Hij zorgt voor de bittere smaak aan ons bier, maar de jonge blaadjes kunnen ook gekookt gegeten worden. Gedroogd worden ze toegevoegd aan soepen en sauzen.

Smaakmaker

Vruchten als braam, framboos en bosbes zijn zo te eten en ze zijn ook te verwerken tot sap of jam. Van de vlier kan de bloesem aan pannenkoekbeslag worden toegevoegd De bessen zijn zeer geschikt voor het maken van jam, sap of wijn. Wilde kruiden zijn goed te gebruiken als smaakmaker in de keuken. Het vereist wel enige kennis om ze te vinden en te drogen; literatuur helpt daar natuurlijk bij. Maar, er zijn ook kruidentuinen waar ze te koop zijn.

Meer info

Voor meer info over IVN VEV, zie

www.ivn.nl

IVN VEV

Steeds meer mensen vinden de weg naar de boerderijwinkel

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden