'We moeten blijven investeren...'


<p>Ton Knaapen (rechts) en Ad van Rooij van Veldhoven Duurzaam zetten zich in voor &quot;een moderne gemeente met een historisch karakter.&quot; FOTO: Bert Jansen..</p>

Ton Knaapen (rechts) en Ad van Rooij van Veldhoven Duurzaam zetten zich in voor "een moderne gemeente met een historisch karakter." FOTO: Bert Jansen..

(Foto: Bert Jansen)

'We moeten blijven investeren...'

Maart 2021 barst het feest los. Dan is Veldhoven 100 jaar oud. 100 jaar… Wat wàs Veldhoven? Wat is Veldhoven? Wat wórdt Veldhoven? In de aanloop naar de festiviteiten staat het Veldhovens Weekblad daarbij stil. In deze aflevering samen met Ton Knaapen en Ad van Rooij van Veldhoven Duurzaam.

Met wie hebben we het genoegen?

1. "Ton Knaapen, 71 jaar, met pensioen, vrijwilliger en voorzitter van Veldhoven Duurzaam: een groep enthousiaste Veldhovenaren die kennis verzamelt over alles wat met energie te maken heeft in en rond de woning. Zowat mijn hele leven heb ik gewerkt voor ASML."
2. "Mijn naam is Ad van Rooij. Geboren in Best. Ik ben 47 jaar getrouwd met mijn vrouw Marianne. Ik heb 2 dochters en 2 kleinkinderen. 40 jaar was ik werkzaam in het voortgezet onderwijs in Veldhoven. Op zoek naar vrijetijdsbesteding, kwam ik in contact met enkele enthousiastelingen op het gebied van verduurzaming. Samen met hen hebben we Veldhoven Duurzaam opgericht. Naast bestuurslid ben ik binnen deze vereniging adviseur op het gebied van zonnepanelen."

Hoe lang woon je al in Veldhoven, zou je er oud willen worden?

Knaapen: "Eigenlijk heb ik Veldhoven pas leren kennen via ASML. We zijn in 1989 in de Kelen komen wonen. We wonen daar nog steeds en daar willen we graag oud worden. Veldhoven is een prettige gemeente om te wonen en heeft zoveel te bieden. De kinderen konden altijd te voet of met de fiets naar school, je kunt er heerlijk eten en er is een ruim aanbod aan winkels. Er is zelfs een hondenuitlaatroute waar ik met genoegen gebruik van maak."

Van Rooij: "In 1974 ben ik in Zeelst komen wonen. Vervolgens naar ‘t Look verhuist. Nu woon ik al weer lange tijd in Oerle in de wijk Berkt. In onze seniorenwoning hoop ik zo lang als mogelijk te kunnen blijven wonen. De omgeving is royaal van opzet, kent een dorps karakter en de wijk straalt veel rust uit. Daar geniet ik van."

Hoe zou je Veldhoven beschrijven aan iemand die de plaats niet kent?

Knaapen: "Een moderne gemeente met een historisch karakter. Ik verbaas me nog steeds hoe sterk de binding is met de oorspronkelijke dorpskernen. Als geboren Eindhovenaar voelde ik me hier vanaf het eerste moment thuis. De gastvrijheid van de mensen waar we op bezoek gaan is hartverwarmend."

Wat vindt je het aantrekkelijke van Veldhoven?

Van Rooij: "Ten westen van de gemeente zijn de Kempen met het landelijke karakter en de groenvoorzieningen gemakkelijk te bereike. Maar ook binnen de gemeente kun je van Oerle tot Zeelst wandelen in het groen door de aaneensluiting van de verschillende parken. Hier wandel ik vaak langs de Rundgraaf met onze hond. In de nieuwe uitbreidingswijken is ruim aandacht besteed aan landschappelijke voorzieningen."

Veldhoven telt nu ruim 45.000 inwoners. Zo houden of doorgroeien?

Knaapen: "Ik denk dat zo houden, zeker met bedrijven als ASML en het MMC, niet realistisch is. Zij hebben zo’n invloed op het karakter van onze gemeente dat we denk ik beter na kunnen denken hoe de ideale toekomst eruit ziet met een mix van Veldhovenaren en expats."

Moet Veldhoven samengaan met Eindhoven?

Van Rooij: "Om het karakter van de gemeente te waarborgen moet Veldhoven zelfstandig blijven. Samenwerken in de regio ja, maar tegelijk de belangen van de gemeente niet uit het oog verliezen."

Wat ontbreekt er nog in Veldhoven als je de blik op de toekomst richt?

Knaapen: "Een goed plan hoe we alle woningen en bedrijven kunnen klaarmaken voor een toekomst zonder aardgas en met een grote zelfredzaamheid, dat we zelf onze energie opwekken en onafhankelijk zijn van externe factoren en met een prima leefklimaat. We zijn steeds vaker thuis. Als ik dan zie hoe slecht het gesteld is met het leefklimaat in de woningen, dan denk en hoop ik dat dit in de toekomst veel beter is."

Wat moet de komende honderd jaar zeker blijven in Veldhoven?

Van Rooij: "Op dit moment heeft Veldhoven het hoogste cijfer in de aanleg van zonnepanelen op particuliere daken. We moeten blijven investeren in verduurzaming op een vergelijkbaar niveau als ASML dat doet op het gebied van techniek."

Hoe zie je de toekomst van Veldhoven in het algemeen?

Knaapen: "Ik denk dat Veldhoven met ASML en het MMC nog wel wat import erbij krijgt. Daardoor verandert het karakter, alsook de behoefte aan meer horeca en cultuur. Ook hoop ik dat de horeca wat meer de wijken ingaat. Zeker voor de alleenstaanden moet de drempel naar een gelegenheid waar ze contacten kunnen leggen, zo laag mogelijk zijn."

Hoe zie je de toekomst van Veldhoven vanuit je passie?

Van Rooij: "Mensen maken zich onafhankelijk van de grote energieleveranciers. De grote leveranciers voorzien de industrie en de particuliere sector redt zichzelf met steun van de overheid. Kleinschalige eigen energiecentrales. Dit kan per huis, huizenblok of straat worden geregeld. Auto's rijden op elektriciteit of waterstof. Snelle verbindingen met onder andere airport Eindhoven, zoals monorail, in ieder geval niet over de weg! De ontwikkeling is niet zozeer gebaseerd op groter, verder enzovoorts. Het economische principe is niet de leidraad in ons menselijke bestaan. Existentie gebaseerd op een andere vorm van denken met respect voor de ander in al zijn bestaansrechten."

Ad Adriaans.

'Van Oerle
tot Zeelst
wandelen
in het groen'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden