Lisette Oosterbosch wint Cultuurprijs


<p pstyle="PlatteTxt">Lisette Oosterbosch met de Cultuurprijs Veldhoven. FOTO: Willem Binnendijk.</p>

Lisette Oosterbosch met de Cultuurprijs Veldhoven. FOTO: Willem Binnendijk.

(Foto: )

Lisette Oosterbosch wint Cultuurprijs

Met Lisette Oosterbosch als winnaar heeft de jury van de Cultuurprijs Veldhoven gekozen voor een wat minder bekende discipline, namelijk de vertelkunst. Lisette is medeoprichter van de Veldhovense vertelvereniging ‘VerVe’ en heeft de prijs ontvangen op donderdag 19 november in Theater de Schalm.

VELDHOVEN - De juryleden zijn unaniem in het voordragen van de 54-jarige Veldhovense als 7e winnaar van de Cultuurprijs Veldhoven. 'We zoeken naar diversiteit onder de prijswinnaars. Hoewel het vertellen van verhalen zo oud is als de mensheid en binnen alle culturen een heel belangrijke rol speelt, is de manier waarop onze prijswinnaar deze discipline vorm geeft voor Veldhoven relatief nieuw', is te lezen in het juryrapport.

Meesterverteller

Haar kinderen zijn het eerste publiek voor de verhalen van Lisette Oosterbosch. Ze heeft zoveel plezier in het vertellen van verhalen, dat ze in 2004 besluit een cursus ‘Meesterverteller’ te volgen in de Bibliotheek Veldhoven. Dankzij die cursus wordt haar passie voor verhalen vertellen pas echt aangewakkerd en haar publiek groter en meer divers. Lisettes verhalen gaan vaak over krachtige personages en geven bij voorkeur een andere kijk op zaken. Ze combineert de vertelkunst met muziek door het maken van liedjes bij de verhalen. Ook de voordracht krijgt veel aandacht en daarmee maakt Lisette van het vertellen een ware podiumkunst.

Uit het blote hoofd

Lisette wil haar passie graag delen met anderen en richt in 2005 met Tilly Huberts ‘VerVe’ (Vertelclub Veldhoven) op. Tijdens de bijeenkomsten oefenen de leden het vertellen volgens de oude vertelkunst, oftewel ‘uit het blote hoofd’. Ook bezoeken ze regelmatig vertelvoorstellingen en -evenementen. De club krijgt steeds meer leden en opdrachtgevers waardoor in januari 2008 een officiële vereniging werd opgericht.
De jury van de Veldhovense cultuurprijs is positief verrast door alle activiteiten die de vereniging al ruim 15 jaar onderneemt. Zo dragen de leden verhalen voor aan basisschoolleerlingen, aan bewoners van zorginstellingen, aan bezoekers van bibliotheken, muziekscholen, theaters, musea en aan particulieren. Daarmee bezorgen ze veel mensen binnen én buiten Veldhoven plezier.
“Lisette is er afgelopen jaren ten volle in geslaagd om de vertelkunst in Veldhoven naar een hoger plan te tillen”, aldus de jury.

Cultuurprijs Veldhoven

De Cultuurprijs Veldhoven is een initiatief van Museum 't Oude Slot en wordt sinds 2014 jaarlijks uitgereikt. Eerdere winnaars zijn onder andere muzikant Bertus Borgers, de graffitikunstenaars van Studio Giftig, schilder Hanneke Hielkema en toneelspeler Johan Sanders. De prijs is een bijzondere bronzen penning, ontworpen door de Veldhovense kunstenaar Jan Dams. De jury bestaat uit de directies van Art4U, Bibliotheek Veldhoven, Museum 't Oude Slot en van het Theater De Schalm.

Alinda van Neerven.

Ze maakt van
het vertellen
een ware
podiumkunst

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden