'Hulp en ondersteuning zijn nú nodig'


<p>Wethouder Mari&euml;nne van Dongen en directeur Robert Tops van Cordaad Welzijn. FOTO: Bert Jansen.</p>

Wethouder Mariënne van Dongen en directeur Robert Tops van Cordaad Welzijn. FOTO: Bert Jansen.

(Foto: Bert Jansen)

'Hulp en ondersteuning zijn nú nodig'

Door de Corona-crisis lopen zorgmedewerkers al maanden op hun tenen. Veldhovenaren worden opgeroepen de helpende hand te bieden.

VELDHOVEN - De tekorten in de zorg zijn een groot knelpunt aan het worden, weet wethouder Mariënne van Dongen die het Sociaal Domein in haar portefeuille heeft. Er is sprake van een groot ziekteverzuim en er zijn zorgmedewerkers die in quarantaine moeten vanwege een gezinslid dat Corona heeft.

Oproep

“Op deze manier is het moeilijk om de bezetting rond te krijgen. En wat gebeurt er dan? Uitjes zoals het maken van een wandeling komen te vervallen. Door dagbesteding gaat een streep en voor het praatje tussendoor is geen tijd meer. Voor dit soort dingen is nú hulp en ondersteuning heel erg nodig!”, doet de wethouder een oproep.

Vrijwilligersinzet

Veldhoven behoort tot de 21 regiogemeenten van Brabant-Zuidoost die een actie zijn gestart om medewerkers in de zorg te helpen. Daarbij wordt een oproep aan de samenleving gedaan de handen uit de mouwen te steken voor de zorg. Hierover heeft het Veldhovens Weekblad al eerder gepubliceerd.
De vrijwilligersinzet wordt in elk van de 21 gemeenten door een contactpersoon of organisatie opgepakt. In Veldhoven is Cordaad Welzijn gevraagd het project op te pakken. Cordaad Welzijn houdt zich onder meer al bezig met de inzet van vrijwilligers in Veldhoven. Robert Tops is de directeur/bestuurder. “Tijdens de 1e golf in maart en april hebben we al ingezet op Corona. We zagen dat veel vrijwilligers in die periode heel voorzichtig werden. Het grootste deel van de nieuwe vrijwilligers dat zich in die periode meldde, is tussen 30 en 45 jaar. We vinden het heel mooi dat ook zij echt een bijdrage willen leveren. Deze categorie wil bijvoorbeeld een losse klus op zich nemen die te combineren is met werk en privé.”

Sociale contacten

In de 1e golf was de inzet van vrijwilligers meer individueel gericht bij de mensen thuis. Die hulp is in veel gevallen inmiddels opgepakt door familie of buren. Tops: "In deze 2e golf zijn meer mensen nodig. De focus ligt nu meer op de sociale functie en contacten in de zorg. Het mooie is dat iedereen wel iets kan doen in dit project.”


'We kunnen
allemaal
iets doen
aan
de situatie
in de zorg'

Zo zijn er klussen zonder contact met cliënten, zoals het aanvullen van voorraden, dingen bezorgen en koken. Andere vrijwilligers vinden contacten met mensen juist leuk. Veel cliënten missen nu sociale contacten omdat die door de druk in de zorg nu veel korter zijn. Tops: "Om aan te melden of voor antwoord op vragen: neem vooral even contact op met het vrijwilligersbureau.” (Zie kader, red.).

Allemaal

"We gaan hier nu goed op inzetten. We kunnen allemaal iets doen aan de situatie in de zorg. 1 of 2 uur per week is al voldoende. Zo kun je bijvoorbeeld boodschappen voor iemand doen, omdat je dat toch al doet”, besluit de wethouder.

'Uitjes zoals het maken van een wandeling komen te vervallen. Door dagbesteding gaat een streep en voor het praatje tussendoor is geen tijd meer.'

Ad Adriaans

Meer info en aanmelden?

Dat kan op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur via (040) 253.67.89. Of via www.veldhovenvoorelkaar.nl. In overleg met de instelling wordt bekeken wat er nodig is en worden de vrijwilligers ingezet. Persoonlijke beschermingsmiddelen worden beschikbaar gesteld.

'In deze
2e golf zijn
meer mensen
nodig'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden