Veldhoven en Corona: hoe zit het met het aantal reisbewegingen?

Sinds de Corona-crisis brengen Nederlanders fors minder tijd door in winkels, supermarkten, het openbaar vervoer en op kantoor, en zijn ze steeds meer thuis. Dat blijkt uit het mobiliteitsrapport van Google dat op basis van locatiegegevens op smartphones het reisverkeer in Nederland anoniem in kaart brengt.

VELDHOVEN - Deze trend is overigens ook duidelijk zichtbaar tijdens de 2e Corona-golf in Noord-Brabant en Veldhoven, zo blijkt uit onderzoek van www.glasvezelinternetaanbieding.nl die deze data heeft gevisualiseerd. Vooral rondom het OV, werk en detailhandel en recreatie zijn fors minder reisbewegingen te zien vergeleken met de 1e 5 weken van dit jaar. In de Kleine grafiek zijn de veranderingen te zien in het aantal reisbewegingen rondom retail, supermarkten, OV, werk en wonen in Noord-Brabant

Detailhandel en recreatie

Het landelijke bezoek aan restaurants, cafés, winkelcentrums, themaparken, museums, bibliotheken en bioscopen daalt in oktober met 24% ten opzichte het begin van het jaar. Op zondag 18 oktober is de sterkste daling zichtbaar (-39%).
In Noord-Brabant nemt het bezoek aan de detailhandel en recreatie in oktober gemiddeld af met ruim 22,0%. De grootste daling is eveneens zichtbaar op zondag 18 oktober (-42,0%).

Supermarkten en apotheek

Ook het bezoek aan supermarkten, drogisterijen en apotheken ligt nog ver onder het niveau van pre-Corona. In oktober daalt het landelijke aantal bezoeken gemiddeld met 6%. Op donderdag 8 oktober is de sterkste daling zichtbaar (-12%).
In Noord-Brabant daalt het aantal reisbewegingen richting supermarkten en apotheken met gemiddeld 5,0%. De grootste daling is te zien op donderdag 8 oktober (-9,0%).

OV-stations

Er wordt ook nog steeds een stuk minder gebruik van het openbaar vervoer gemaakt. Het landelijke aantal bezoeken aan metro-, bus- en treinstations daalde in oktober gemiddeld met 44%. Op dinsdag 20 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-50%).
Het OV-verkeer In de provincie Noord-Brabant daalde in oktober gemiddeld met 46,0%. Op dinsdag 20 oktober was hier de grootste krimp zichtbaar (-56,0%).

Werk

Met het steeds meer thuiswerken is het aantal bezoeken aan kantoren en werklocaties fors teruggelopen. Het aantal reisbewegingen richting werk daalde in oktober gemiddeld met 23% ten opzichte van pré-Corona. De sterkste daling zien we terug op woensdag 19 oktober (-40%).
Ook in Noord-Brabant nam het werkverkeer af, gemiddeld met 21,0%. Woensdag 19 oktober was de dag dat dit het sterkst zichtbaar was (-42,0%).

Wonen

Tijdens de 2e Corona-golf brengt iedereen meer tijd thuis door. Uit de mobiliteitsgegevens blijkt dat dit in Nederland in oktober is gestegen met 9%.
In Noord-Brabant nam dit in oktober gemiddeld toe met 9,0%.

Veldhoven

Ook in de gemeente Veldhoven zijn grote veranderingen te zien in de mobiliteit. In de grafiek is te zien dat verschillende reisbewegingen zijn teruggenomen ten opzichte van de eerste weken van het jaar toen er nog geen Corona was. Daar staat tegenover dat inwoners van Veldhoven meer tijd thuis doorbrengen.

Google verzamelt anonieme locatiegegevens. Het gaat expliciet om geanonimiseerde data van gebruikers die de optie om locatie te delen hebben aanstaan.

Glasvezelinternetaanbieding.nl

In de 2e Corona-golf brengt iedereen meer tijd thuis door

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden