<p>In Nederland zijn jaarlijks zo&#39;n 90.000 kinderen het slachtoffer van tenminste &eacute;&eacute;n vorm van kindermishandeling. FOTO: PixaBay.</p>

In Nederland zijn jaarlijks zo'n 90.000 kinderen het slachtoffer van tenminste één vorm van kindermishandeling. FOTO: PixaBay.

(Foto: )

Het is moeilijk de 1e stap te zetten...

Ieder kind dat slachtoffer is van geweld, is er één te veel. Uit onderzoek blijkt dat naar schatting 90.000 tot 127.000 kinderen van 0 tot en met 17 jaar jaarlijks slachtoffer zijn van kindermishandeling. Om daar aandacht voor te vragen vindt van maandag 16 tot en met zondag 22 november de Week tegen Kindermishandeling plaats. Deze week gaat dan ook onder andere de documentaire ‘Jij bent de baas’ online in première. De campagne ‘Ik doe iets tegen huiselijk geweld’ staat dan eveneens in het teken van kindermishandeling.

VELDHOVEN - Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Dus niet alleen lichamelijk geweld, maar ook emotionele mishandeling of verwaarlozing vallen eronder. Wie kindermishandeling in zijn of haar omgeving vermoedt of wie zelf wordt mishandeld, kan erover praten of advies vragen het begin van een oplossing zijn.

Activiteiten

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling vinden diverse activiteiten plaats die laten zien waarom het belangrijk is een eerste stap te zetten als een kind in uw omgeving wordt mishandeld. Zo gaat de documentaire ‘Jij bent de baas’ online in première. Hierin blikken 3 ervaringsdeskundigen samen met de hulpverleners uit hun jeugd terug op de periode dat ze met elkaar te maken hadden.
Ook komt de EO-documentaire en het boek ‘Getekend – Sporen van kindermishandeling’ uit. Verder geven ervaringsdeskundigen samen met professionals of wetenschappers online ervaringscolleges, zijn er gastcolleges op scholen en wordt op de onderstaande website een digitaal magazine met ervaringsverhalen gepresenteerd.

Praten en hulp

Linda (fictieve naam, red.) weet uit ervaring dat het helpt om actie te ondernemen als er mogelijk sprake is van kindermishandeling. Ze vertelt: “De dochter van een kennis zag er steeds onverzorgder uit. Ik had het gevoel dat het daar thuis niet goed ging. Toen heb ik mezelf uitgenodigd op de thee. De moeder had het zichtbaar zwaar. Ik liet haar weten dat ik altijd wilde helpen. Daarmee kreeg zij direct wat lucht. Er kwam ook hulp van maatschappelijk werk, waardoor het al snel beter ging in het gezin. Ik vond het moeilijk om die eerste stap te zetten. Maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Het was het zetje dat de moeder nodig had, om hulp te vragen.”

Tips

Wie kindermishandeling vermoedt, kan op verschillende manieren in actie komen. Een eerste stap zetten, hoe klein dan ook, kan het begin zijn van een oplossing. Bijvoorbeeld: Bespreek de zorgen met iemand die het kind ook kent, zoals een buurvrouw, leerkracht of familielid. Praat met het kind om wie het gaat of met de persoon waarvan het idee bestaat dat die het kind niet goed behandelt. Stel hierbij altijd de eigen veiligheid voorop. Vraag om hulp of advies via Veilig Thuis. Dat kan ook anoniem en 24/7 op (0800) 20.00. of via de chat. Bij Veilig Thuis kan iedereen ook terecht bij twijfel of het wel om kindermishandeling gaat.

Hulp en advies

Jonger dan 18 jaar en mishandeld worden? Neem dan voor hulp en advies contact op met de Kindertelefoon via kindertelefoon.nl of op (0800) 04.32.

Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Dus niet alleen lichamelijk geweld, maar ook emotionele mishandeling of verwaarlozing vallen eronder. Jaarlijks zijn minimaal 90.000 kinderen in Nederland slachtoffer van tenminste één vorm van kindermishandeling.

Van de redactie.

Vermoeden

Bestaat het vermoeden dat een kind in uw omgeving te maken heeft met huiselijk geweld? Kijk op www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl. Lees daar wat gedaan kan worden, hoe een mishandeling te herkennen en in actie te komen. Zie ook www.weektegenkindermishandeling.nl

Een 1e stap zetten kan het begin zijn van een oplossing

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden