<p>Rianne Buijs van legotheek de kempen. FOTO: Bert Jansen.</p>

Rianne Buijs van legotheek de kempen. FOTO: Bert Jansen.

(Foto: Bert Jansen)

Legotheek groeit en zoekt nieuw adres

Een vertrek in de woning van Rianne Buijs bevat honderden bakken met lego. Stichting legotheek de kempen is momenteel op zoek naar een nieuwe locatie.

VELDHOVEN - Voorzitter Rianne Buijs pakt in 2017 het idee op van een uitleen voor lego. Samen met Luc Jacobs uit Geldrop en Tjalf van Schaik uit Valkenswaard vormt de Veldhovense het bestuur van de stichting. Al snel na de oprichting melden zich 10 gezinnen aan als lid. Om de uitleen te starten, brengen de bestuursleden de eigen legosets in. Het laatste halfjaar maakt de legotheek een stevige groei door, zowel in aantallen sets als in aantal leden. Momenteel kunnen een kleine 50 leden een keuze maken uit ruim 500 sets.

Ideaal

Een lidmaatschap kost 15 euro per jaar. “Daarvoor mag een lid voor 10 euro lego meenemen. Een set kost maximaal 7 euro om een week te lenen. Dan praten we wel over een nieuwprijs van enkele honderden euro’s. Maar het begint bij 50 cent. Dat zijn pakketjes tot 250 onderdelen. Ideaal voor 6-jarigen die net starten met bouwen”, legt Buijs uit.
Tot de grotere sets behoort onder meer Star Wars en Hogwarts. Buijs: “Hogwarts, het kasteel van Harry Potter is de grootste set die we momenteel hebben. Deze telt iets meer dan 6000 onderdelen.”
De voorzitter merkt inmiddels dat veel leden juist een lidmaatschap zijn aangegaan voor de grotere sets. "Ze kopen ze niet en kunnen ook niet alles thuis plaatsen. Daarom is lenen ideaal."

Positieve verhalen

Hardlopers onder de volwassenen zijn onder meer kermisattracties en lego uit de serie Creator. De series van Friends en City staan het meest in de belangstelling van de jeugd. Alles wat uitgeleend wordt, zit in bakken. Leden nemen meestal voor elk gezinslid dat wil bouwen iets mee. De voorzitter hoort positieve verhalen van gezinnen waar op zondagmiddag elk lid een legosetje in elkaar zet. “Het doel is dat ze lekker bezig kunnen zijn. We horen terug dat er weer gesprekken zijn in plaats van dat iedereen achter een schermpje zit.”
Het bestuur wil ook juist in Corona-tijd open blijven met de legotheek. “Juist nu kunnen we veel betekenen voor de leden. Op de website kunnen ze iets uitzoeken. Dat mailen ze aan ons door. Op een afgesproken tijdstip komen ze dan om op een veilige manier de set af te halen of om te ruilen.”

Groei

Door de enorme groei van het aantal sets, groeit de legotheek uit haar jasje. "We zijn al eens van 5 naar 10 vierkante meter gegaan. Nu kampen we al weer enige tijd met ruimtegebrek. We zijn druk op zoek naar een nieuwe locatie."
Daarnaast is Buijs bezig met de organisatie van een legobeurs. Het is de bedoeling dat die in het 2e kwartaal van 2021 in Veldhoven plaatsvindt.

Meer informatie:

www.legotheekdekempen.nl

Op de foto: voorzitter Rianne Buijs van legotheek de kempen is op zoek naar een nieuwe locatie

Ad Adriaans.

'Juist nu kunnen we veel betekenen voor de leden'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden