<p>1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. FOTO: Studio Oostrum.</p>

1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. FOTO: Studio Oostrum.

(Foto: Studio Oostrum)

'Mevrouw, doet u hieraan wel mee?'

Het bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen gaat in Veldhoven weer van start op maandag 23 november nadat het vanwege het Corona-virus tijdelijk stil was gelegd. 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor dit bevolkingsonderzoek.

VELDHOVEN - Hoe schadelijk is het eigenlijk dat er meer dan een half jaar geen onderzoek is gedaan? Petra Mevissen, communicatieadviseur bevolkingsonderzoek zuid: "Het onderzoek is op 16 maart 2020 stil gelegd en half juni weer gestart. Dit geldt voor heel Nederland. Het onderzoek heeft dus zo'n 3 maanden stil gelegen. 3 maanden dat betekent nog al wat. Dus het duurt even voor je dat hebt ingehaald. Zo kan het voor een individuele cliënt iets langer dan 3 maanden duren voor zij aan de beurt is. Borstkanker ontwikkelt zich meestal langzaam in de doelgroep van het bevolkingsonderzoek. We verwachten dat de negatieve gezondheidseffecten voor de doelgroep gemiddeld daarom niet heel groot zullen zijn."

Effecten

Wat kunnen de gevolgen van dit stil leggen geweest zijn? Mevissen: "De tijd tussen 2 rondes van het bevolkingsonderzoek kan langer zijn dan de gebruikelijke 2 jaar. Gelukkig zitten we nu alweer op 80% van de normale productie. Borstkanker ontwikkelt zich meestal langzaam. Met het bevolkingsonderzoek wordt kanker meestal in een vroeg stadium opgespoord. We verwachten dat de negatieve gezondheidseffecten voor de doelgroep van het onderzoek gemiddeld daarom niet heel groot zullen zijn. Voor een aantal individuele cliënten kan dit anders liggen. Het kan gebeuren dat een tumor in enkele gevallen in een later stadium wordt opgespoord waardoor een zwaardere behandeling nodig is. Het kan ook zo zijn dat een tumor juist wél wordt opgespoord waar deze eerder niet te zien zou zijn. We kunnen geen inschatting maken voor individuele vrouwen en spannen ons erg in voor een zo goed mogelijke herstart van het bevolkingsonderzoek, op een manier die zoveel mogelijk behoud van gezondheidswinst geeft. De doelgroep bestaat uit mensen zonder klachten. Vrouwen die wel veranderingen aan hun borst of borsten merken moeten altijd contact opnemen met hun huisarts en nooit wachten op het bevolkingsonderzoek."

Beschikbare zorg

Waarom duurde het zo lang voordat de draad weer werd opgepakt? Mevissen: "Door de uitbraak van het Corona-virus stond de beschikbare zorg in Nederland sterk onder druk. Daarom is op 16 maart door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten om de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker tijdelijk stop te zetten. Het bevolkingsonderzoek borstkanker werd dus half juni weer gestart. Dit kon pas toen er weer voldoende beschikbare zorg was in de ziekenhuizen, Daarnaast moesten onze onderzoekscentra aangepast worden om het onderzoek veilig te kunnen uitvoeren en er moesten voldoende beschermingsmiddelen beschikbaar zijn."
Nog een laatste vraag... Wat gebeurt er met de vrouwen die net op de leeftijdsgrens van 75 jaar zaten? Mevissen tot slot hierover: "Samen met het RIVM bekijken we de mogelijkheden om deze vrouwen alsnog voor een onderzoek uit te nodigen."

'Met het bevolkingsonderzoek wordt kanker meestal in een vroeg stadium opgespoord. We verwachten dat de negatieve gezondheidseffecten voor de doelgroep van het onderzoek gemiddeld daarom niet heel groot zullen zijn.'

Tonnie Wesseling.

Meer informatie

De informatielijn van bevolkingsonderzoek borstkanker is op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur bereikbaar via T. (08800) 01.330. Meer informatie over dit bevolkingsonderzoek is te vinden op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.

Het hernieuwde
onderzoek
is
Corona-proof

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden