Oefening-'Werewolf Resilience' op vliegbasis Eindhoven


<p>DC 10&#39;s terug op weg naar Vliegbasis Eindhoven. FOTO: Defensie.</p>

DC 10's terug op weg naar Vliegbasis Eindhoven. FOTO: Defensie.

(Foto: )

Oefening-'Werewolf Resilience' op vliegbasis Eindhoven

Van woensdag 23 november tot en met 10 december vindt de oefening-'Werewolf Resilience' plaats vanaf vliegbasis Eindhoven. Het 336 ‘Blackbulls’-squadron gaat samen met personeel van vliegbasis Eindhoven, de 11 Luchtmobiele Brigade, het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers, tactisch trainen in Nederland.

MEERHOVEN - 2 keer per dag vertrekken 2 C-130 Hercules transportvliegtuigen om de verschillende aspecten als laagvliegen, avondvliegen, tactical arrivals, para-drops en cargo delivery system-drops te trainen boven Nederland. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van de (militaire) oefenterreinen Deelen, Twente en Marnewaard, alsook Weelde in België. Er wordt gevlogen op doordeweekse dagen, telkens tussen 09:00 uur en 23:00 uur.

Juiste niveau

Om de inzetgereedheid van de vliegbemanning, parachutisten en het grondpersoneel op het juiste niveau te houden moet worden getraind. Dit doen we niet alleen in Nederland maar ook veel in het buitenland.
Echter door de huidige COVID-19 maatregelen zijn we genoodzaakt om deze oefening, welke plaats zou vinden in Yuma (Verenigde Staten), in Nederland te houden. De omwonenden van de vliegbasis worden over de oefening geïnformeerd.
Actuele informatie over de oefening is te vinden op de twitterpagina van @VlbEindhoven.

Omwonendenbrief

De omwonenden van de vliegbasis zijn overigens over de oefening al ingelicht door middel van een zogeheten omwonendenbrief. Hierin wordt zeer duidelijk uitgelegd, wat de oefening in feite inhoudt. Hieruit blijkt onder andere ook weer dat de oefening aanvankelijk in Amerika zou plaatsvinden maar door Corona is die geannuleerd, alsook dat het niet mogelijk is de oefening op een ander Nederlands vliegveld te houden. Met name de zogenoemde 'tactical arrivals', zijn soms hinderlijk of komen ongelegen.

De zogenoemde 'tactical arrivals' zijn soms hinderlijk

Van de redactie

Beschikking

Indien de noodzaak bestaat lager te vliegen dan is toegestaan of buiten toegestane uren oefennaderingen uit te voeren, is een ontheffing van de Militaire Luchtvaart Autoriteit (MLA) nodig. Er wordt dan naar alternatieven gekeken en wat de operationele effecten zijn wanneer er geen ontheffing wordt verleend. De belasting voor de omgeving wordt daarbij zwaar meegewogen. Van de ontheffing wordt een beschikking opgemaakt, deze is openbaar en te vinden op www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden