<p>In de werkplaats van Wim Boers (l) waar Bob van Soolingen (m) het exemplaar van Otto Kalkhoven (r) in ontvangst nemen. FOTO: Kalkhoven.</p>

In de werkplaats van Wim Boers (l) waar Bob van Soolingen (m) het exemplaar van Otto Kalkhoven (r) in ontvangst nemen. FOTO: Kalkhoven.

(Foto: )

Veldhovenaren in boek geportretteerd

Afgelopen week namen autorestaurateur Wim Boers, en bromfiets/motortechneut Bob van Soolingen – op gepaste afstand - het exemplaar van het boek Man & Werkplaats – 30 mannen over hun werkplaats, gereedschap en vakmanschap in ontvangst. Beide mannen zijn hierin met nog 28 andere mannen geportretteerd door fotograaf Otto Kalkhoven.

VELDHOVEN - Afgelopen jaar is fotograaf Otto Kalkhoven uit Eppenhuizen (Groningen) het hele land doorgereden met zijn busje op zoek naar mannen en hun werkplaats. Van een garage vol keurig gesorteerd gereedschap, een verstopte schuur met een gepoetste Oldtimer tot een zelfgebouwd vliegtuig in een loods.
Al jaren hebben werkplaatsen en het verhaal erachter Kalkhoven in zijn greep. Hij kwam in contact met Wim Boers die bijzondere Panhard auto’s restaureert achter zijn huis in Veldhoven, en met Bob van Soolingen uit Oerle die sleutelt aan een indrukwekkende collectie bromfietsen en motoren.

Panhard

Autofanaat Boers vertelt: "Mijn grote liefde op het gebied van auto's is al jarenlang de Franse Panhard. Bijzondere auto's waar een groot verhaal achter zit. Ik ben er al ruim 50 jaar mee bezig. Wat veel mensen niet weten is dat dit de eerste autofabrikant ter wereld was, nog voor Ford en Mercedes."
"Ik heb 7 Panhards inmijn werkplaats staan, waarvan 3 rijdende. Het meest trots ben ik als autoliefhebber wel op mijn werk aan de Panhard Dyna X Barquette, een uniek en enig exemplaar. De auto had 30 jaar in een garage gestaan en was in minder goede staat. Alles moest worden gerestaureerd”, aldus Boers uit Veldhoven.

Aardige collectie

Van Soolingen zegt: “Op mijn 11e kreeg ik van mijn vader mijn eerste gereedschapsset van de Hema. Fantastisch spul en oersterk, ik gebruik ‘m nog

'Ik heb 7 Panhards in mijn werkplaats staan, waarvan 3 rijdende'

steeds. Natuurlijk sleutelde ik eerst aan mijn fiets, al snel gevolgd door het sleutelen aan mijn bromfiets, een Sparta."
"Met 14 jaar had ik al mijn eerste motorfiets, en op mijn 16e jaar reed ik al rond op mijn bromfiets, motor, scooter en in een auto. In die tijd kon dat gewoon.
Ën tot slot vertelt hij nog: "In de loop der jaren heb ik een aardige collectie bromfietsen en motoren opgebouwd. Totaal wel 12 motoren, de meeste zo’n 20 jaar oud.”

Verkrijgbaar

Het boek Man & Werkplaats – 30 mannen over hun werkplaats, gereedschap en vakmanschap' bevat 30 interviews met ruim 350 foto’s met bijschriften, en is verkrijgbaar in de betere boekhandel en natuurlijk - zeker gezien de vele Corona-restricties en -richtlijnen - via de bekende boekhandel online.

Van de redactie.

Mannen over hun werkplaats, gereedschap en vakmanschap

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden