<p pstyle="PlatteTxt">Jaarlijks zijn zo&#39;n 90.000 kinderen in Nederland slachtoffer van minstens &eacute;&eacute;n vorm van kindermishandeling.</p>

Jaarlijks zijn zo'n 90.000 kinderen in Nederland slachtoffer van minstens één vorm van kindermishandeling.

(Foto: )

Week tegen de kindermishandeling

Ieder kind dat slachtoffer is van geweld, is er één te veel. Uit onderzoek blijkt dat naar schatting 90.000 tot 127.000 kinderen van 0 tot en met 17 jaar jaarlijks slachtoffer zijn van kindermishandeling. Om daarvoor aandacht voor te vragen vindt van maandag 16 tot en met zondag 22 november de Week tegen Kindermishandeling plaats. In die week gaat onder andere de documentaire ‘Jij bent de baas’ online in première. De campagne ‘Ik doe iets tegen huiselijk geweld’ staat dan eveneens in het teken van kindermishandeling.

VELDHOVEN - Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Dus niet alleen lichamelijk geweld, maar ook emotionele mishandeling of verwaarlozing vallen eronder. Als je kindermishandeling in je omgeving vermoedt of als je zelf wordt mishandeld, kan erover praten of advies vragen het begin van een oplossing zijn.
Tijdens de Week tegen Kindermishandeling vinden diverse activiteiten plaats die laten zien waarom het belangrijk is een eerste stap te zetten als je denkt dat een kind in jouw omgeving wordt mishandeld. Zo gaat de documentaire ‘Jij bent de baas' online in première. Hierin blikken 3 ervaringsdeskundigen samen met de hulpverleners uit hun jeugd terug op de periode dat ze met elkaar te maken hadden. Ook komt de EO-documentaire en het boek ‘Getekend - Sporen van kindermishandeling' uit. Verder geven ervaringsdeskundigen samen met professionals of wetenschappers online ervaringscolleges, zijn er gastcolleges op scholen en wordt op de website www.weektegenkindermishandeling.nl een digitaal magazine met ervaringsverhalen gepresenteerd.
Wie kindermishandeling vermoedt, kan op verschillende manieren in actie komen. Een eerste stap zetten, hoe klein dan ook, kan het begin zijn van een oplossing. Bespreek bijvoorbeeld de zorgen met iemand die het kind ook kent, zoals een buurvrouw, leerkracht of familielid. Praat met et kind of met de persoon van wie je denkt dat die het kind niet goed behandelt. Stel hierbij altijd de eigen veiligheid voorop. Vraag om hulp of advies via Veilig Thuis. Dat kan ook anoniem en 24/7 op (0800) 20.00. Of via de chat.

www.weektegenkindermishandeling.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden