<p>Tonnie van Rooij is maar liefst al 70 jaar lid van Marvilde Toneel. De juiste man op de juiste plaats dus! FOTO: Bert Jansen.</p>

Tonnie van Rooij is maar liefst al 70 jaar lid van Marvilde Toneel. De juiste man op de juiste plaats dus! FOTO: Bert Jansen.

(Foto: Bert Jansen)

De juiste man op de juiste plaats

Tony van Rooij (86) is al 70 jaar verbonden aan Marvilde Toneel. Nog steeds draagt hij de vereniging een warm hart toe.

VELDHOVEN - Talloze keren schittert Van Rooij in een hoofdrol om met Marvilde Toneel een volle zaal te vermaken. Ook als regisseur maakt hij zich jarenlang verdienstelijk bij de vereniging. Een actieve rol speelt hij niet meer, maar waar mogelijk blijft het erelid betrokken bij de club.

Genen

86 jaar geleden komt Tony van Rooij in Zeelst ter wereld. Na de lagere school volgt hij de Textielschool. Hij werkt vervolgens 12 jaar in de textiel voor de firma De Groof in Meerveldhoven. Daarna volgt een dienstverband bij de TU/e totdat hij in 1995 met pensioen mag.
Zowel toneel als de muziek zit in zijn genen. Zijn vader Josephus van Rooij speelt al toneel in Zeelst bij ‘Onderling kunstgenot’. In zijn beginjaren bij het toneel maakt Van Rooij nog mee dat er bij mensen thuis wordt gerepeteerd. Om een podium te creëren wordt de huiskamer leeggehaald. Het decor wordt vaak per bakfiets vervoerd. Maar ook thuis wordt geoefend. “Mijn vrouw fungeerde dan als tegenspeler. Maar soms wilde ik het huis even voor mij alleen zodat ik het bewegen op het toneel kon oefenen. Daarbij kon ik niemand gebruiken”, vertelt Van Rooij. De uitvoeringen zijn in die tijd in De Gouden Leeuw en in het Patronaat in de Van Vroonhovenlaan. Later wordt er gespeeld in het oude en nieuwe Theater de Schalm. Jaarlijks wordt indertijd ook een toneelstuk in Merefelt opgevoerd. Dit betekent veel improvisatie, door het ruimtegebrek. Steevast wordt gestart voor een volle zaal om te eindigen met een halflege zaal, omdat die lieve oudjes op tijd naar bed willen. Deze traditie is echter niet echt erg lang volgehouden, weet hij zich nog te herinneren.

Kers

Karin de Laat is mede door Van Rooij in het bestuur terechtgekomen en al jaren penningmeester en inmiddels ook secretaris. "Voor Tony als regisseur, was het totaalplaatje op het toneel het belangrijkst. Wat hij ook belangrijk vond en ook vaak zei: ‘De juiste mensen op de juiste plaats'. Als regisseur was hij voorstander van kluchten en blijspelen, waarin de schrijver Hans van Wijngaarden zijn voorkeur had.”
Terugkijkend op al die jaren stelt Van Rooij dat hij van alle facetten van het toneel genoten heeft. "De voortuitgang tijdens de vele repetities en de groei van het stuk tot de spanning als de datum van uitvoering nadert. Het applaus na de voorstelling is de kers op de taart. En dan samen nagenieten met een pilsje in de hand.”
Andere grote hobby van Van Rooij is de muziek. Bij Sub Umbra begint hij op de trompet en schakelt later over naar tuba en tenorhoorn. Tot zo'n 3 jaar geleden is hij actief in maar liefst 4 orkesten. Naast Sub Umbra speelde hij bij muziekvereniging Jong Nederland in Asten waar zijn zoon Antoine de dirigent is, een seniorenkapel in Woensel en in orkest Blue Monday van muziekschool Art4U.

Ad Adriaans.

Tot zo'n 3 jaar geleden is hij actief in maar liefst 4 orkesten

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden