<p>Niet dralen, maar v&oacute;&oacute;r donderdag 3 december aanmelden voor KOR. FOTO: Belastingdienst..</p>

Niet dralen, maar vóór donderdag 3 december aanmelden voor KOR. FOTO: Belastingdienst..

(Foto: )

Je moet er echt wel even goed over nadenken!

Ondernemers die in de komende jaren verwachten een jaaromzet lager dan 20.000 euro te hebben, kunnen gebruikmaken van de zogeheten kleineondernemersregeling (KOR). Daarmee zijn zij per 1 januari 2021 vrijgesteld van btw en het doen van btw-aangifte. Met het oog op eventuele gevolgen van het coronavirus, roept de Belastingdienst ondernemers op de afweging te maken of de regeling de komende jaren gunstig kan zijn voor hen.

VELDHOVEN - Naar verwachting zijn er dit jaar door corona meer ondernemers die een lagere omzet hebben dan andere jaren. Daardoor komen meer ondernemers in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR). Dit is een btw-vrijstelling voor ondernemers die structureel een jaaromzet hebben die lager is dan 20.000 euro. Als KOR-deelnemer bereken je voor tenminste 3 jaar geen btw aan klanten, draag je geen btw af en doe je geen btw-aangifte meer.

Omzetgrens

Voor veel ondernemers kan dit een gunstige regeling zijn. Juist in coronatijd roept de Belastingdienst op om de voors en tegens goed af te wegen en om de aanmelding tijdig - vóór donderdag 3 december - in te sturen. Het is daarbij onder andere belangrijk dat ondernemers een inschatting maken of hun jaaromzet ook de komende jaren onder de 20.000 euro blijft.
Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter Belastingdienst licht toe: “Als ondernemers boven de omzetgrens komen, vervalt de vrijstelling van btw. Dat betekent dat ondernemers direct weer btw in rekening moeten brengen, hun boekhouding moeten aanpassen en btw-aangifte moeten doen. De omzet van alleen 2020 is, als deze door corona lager is dan gebruikelijk, geen goed uitgangspunt om direct te kiezen voor de KOR. We roepen ondernemers daarom op om na te gaan in welke gevallen de KOR passend en gunstig is.”

Wel/niet deelnemen?

Om te beoordelen of de regeling financieel gunstig is voor jou, zet de Belastingdienst 4 situaties op een rij waarin de regeling wel of niet interessant kan zijn.

Door Corona hebben meer ondernemers een lagere omzet dan andere jaren; zij komen in aanmerking voor de KOR.

Situatie 1:

Je moet meer btw betalen dan dat je terugkrijgt. Dan kan de regeling interessant zijn voor jou. Krijg je namelijk vooral btw terug, dan is de regeling waarschijnlijk niet zo voordeling. Als KOR-deelnemer ben je namelijk vrijgesteld van btw, waardoor je ook geen btw meer kunt terugvragen.
Houd ook rekening met eventuele besparingen in tijd en geld, doordat je geen btw-aangifte hoeft te doen.

Situatie 2:

Je hebt vooral particulier klanten. Particuliere klanten kunnen geen btw aftrekken, zakelijke klanten wel. Dat kan een overweging zijn om deel te nemen. Als KOR-deelnemer brengt je geen btw meer in rekening aan jouw particulier klanten, waardoor jouw product of dienst goedkoper zou kunnen worden voor hen.
Bovendien ben je niet meer verplicht om een factuur te sturen.

Situatie 3:

Jouw jaaromzet is tijdelijk lager dan 20.000 euro. Schat in of jouw jaaromzet de komende jaren óók onder de 20.000 euro blijft. Is dat niet het geval? Dan is de kleineondernemersregeling beduidend minder interessant voor jou. Want als je de omzetgrens van 20.000 euro bereikt, vervalt je vrijstelling en gelden weer de reguliere btw-regels.

Situatie 4:

Je verwacht veel inkoopkosten en investeringen. Dan kan het gunstiger zijn om nog even te wachten met deelname. Doordat je als KOR-deelnemer vrijgesteld bent van btw, kun je ook geen btw meer aftrekken van zakelijke kosten en investeringen.

Meer weten?

Voor meer informatie en advies over de kleinondernemersregeling én om duidelijk na te gaan of de regeling interessant is voor u, zie de onderstaande website.

www.belastingdienst.nl/kor

Van de redactie.

Voor veel ondernemers is dit een gunstige regeling

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden