<p>Veldhoven spaart kroonkurken voor Suze van Ommeren, zodat haar ouders haar kunnen vervoeren met een rolstoelbus. FOTO: Bert Jansen.</p>

Veldhoven spaart kroonkurken voor Suze van Ommeren, zodat haar ouders haar kunnen vervoeren met een rolstoelbus. FOTO: Bert Jansen.

(Foto: Bert Jansen)

'We zijn dankbaar voor ieder dopje'

Bij Slijterij Van Genechten aan de Mira in Veldhoven staat een box om kroonkurken in te leveren...

VELDHOVEN - Het inleveren van kroonkurken komt volledig ten goede aan een rolstoelbus voor Suze van Ommen. Moeder Hanneke van Ommen legt inmiddels de laatste hand aan de oprichting van Stichting Suze. “We zijn een gezin met 6 kinderen. Onze oudste is 17 jaar, de jongste, Suze is 2,5 jaar oud.”
Medisch gezien is Suze een wonder. “Suze is met 38 weken geboren. Het was meteen duidelijk dat ze ‘iets’ mankeerde. Het bleek een foutje in haar DNA te zijn. Daardoor kan Suze nooit zelfstandig zitten, eten lopen, kruipen. Ze kan wel omrollen, zitten alleen als ze wordt vastgehouden.”
Suze is verder een heel gemakkelijk kind. “Ze huilt niet als ze honger of een vieze luier heeft. Heerlijke warmte wordt steevast beloond met een stralende glimlach; lekker in het zonnetje of tijdens het zwemmen in lekker warm water.”

Rolstoelbus

Suze heeft een rolstoel waarin ze vervoerd kan worden. “Voor Suze is dat een hele belasting. In en uit de rolstoel tillen kost haar fysiek zoveel kracht dat ze daarvan moet overgeven. Een bijkomstigheid doordat ze sondevoeding krijgt waardoor haar maagje altijd gevuld is.”
Een rolstoelbus is daarom noodzakelijk. Ook gezien het feit dat het een zware belasting is voor de ouders om Suze steeds te moeten tillen. “Mijn man en ik kampen beiden met gezondheidsklachten. En aangezien Suze groeit en zwaarder wordt, zijn deze transfers niet meer op een verantwoorden manier te maken.”
Zelf kunnen de ouders de noodzakelijke rolstoelbus niet bekostigen. De aanpassingen worden weliswaar vergoed, maar ze moeten zelf een bus aanschaffen en die mag dan weer niet ouder zijn dan 3jaar. "Dat geld hebben we dus echt niet, vandaar dat we deze actie zijn aangegaan. Landelijk zijn er nu diverse inzamelpunten waar mensen kroonkurken in kunnen leveren. Deze kunnen we tegen een mooie ijzerprijs inleveren, maar daarvoor hebben we dan wel minimaal zo'n 150.000 doppen nodig. En gaan namelijk maar zo'n 500 dopjes in 1 kilogram ijzer.”

Dankbaar

Gaandeweg het traject is het gezin wijzer geworden. "Het geld van deze inzameling wordt door de belasting gezien als extra inkomsten. Daarom zijn we stichting Suze gestart, dan wordt de rolstoelbus van de stichting.”
Dat geeft voordelen, ook voor mensen in hun omgeving. "Op de dagen dat we de bus niet nodig hebben voor Suze, kan iemand anders er gebruik van maken.”
De teller staat nu op 12,5 duizend kilo aan kroonkurken. Zelfs vanuit buurland België komen mensen de nodige kroonkurken brengen. Moeder Hanneke van Ommeren tot slot: "Nu gaat het niet meer zo snel en dat komt mede doordat door Corona de horeca nu enige tijd is gesloten. Maar we zijn dankbaar voor ieder dopje dat in de inleverbox terecht komt.”

Van de redactie.

Er gaan
500 dopjes
in 1 kilogram
ijzer

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden