Jean-Paul van den Tillaar (voorzitter Ondernemersvereniging Citycentrum) en wethouder Daan de Kort. (Foto: Bert Jansen).
Jean-Paul van den Tillaar (voorzitter Ondernemersvereniging Citycentrum) en wethouder Daan de Kort. (Foto: Bert Jansen). (Foto: Bert Jasnsen)

Parkeren Citycentrum aantrekkelijker

Bezoekers van het Citycentrum parkeren hun auto vanaf 7 november de eerste 2 uren gratis. Een gezamenlijke inspanning van gemeente, ondernemers, vastgoedeigenaren en de 2 supermarkten maakt dit mogelijk.

VELDHOVEN - Betaald parkeren is voor veel bezoekers van het winkelcentrum altijd een drempel geweest. "We hadden geen goed gevoel bij de invoering van het vigerende parkeerbeleid. Het betaald parkeren werd een veelgehoorde klacht”, weet Jean-Paul van den Tillaar, voorzitter van de Ondernemersvereniging van het Citycentrum. Daan de Kort maakte het Citycentrum tot speerpunt bij zijn aanstelling als wethouder in 2018. "Het gratis parkeren was al jaren een wens van de winkeliers. Samen met de ondernemers, vastgoedeigenaren en supermarkten wilde ik er energie in gaan steken.”

Er volgde een periode van 2,5 jaar dat De Kort en Van den Tillaar vrijwel wekelijks fysiek, telefonisch of per e-mail contact hadden. Van den Tillaar: "Dat geeft wel aan dat we er echt in geloven.”
De Kort: "Van de gemeenteraad kreeg ik 400.000 euro budget om het parkeerbeleid te actualiseren. Ik wist dat dit bedrag niet toereikend zou zijn. Toen ben ik met Jean-Paul in conclaaf gegaan. Het was bekend dat 2 uur gratis parkeren jaarlijks 880.000 euro zou kosten. Als we dit echt willen, zullen we er gezamenlijk de schouders onder moeten zetten. De 400.000 euro heeft uiteindelijk als een hefboom gefungeerd om de deal tot stand te brengen”, legt de wethouder uit. De jaarlijks benodigde 880.000 euro wordt opgebracht door de gemeente, ondernemers, vastgoedeigenaren en de 2 supermarkten.
Van den Tillaar is ervan overtuigd dat het nieuwe parkeerbeleid effect gaat hebben. "Het is een besparing voor de bezoeker. In Winkelcentrum Meerhoven zijn de eerste 2 uren parkeren ook gratis. Op Winkelcentrum de Hurk kost het parkeren niets. Die klanten willen we ook hier hebben.”
De raad heeft ook eenmalig een bedrag van 200.000 euro beschikbaar gesteld om het Citycentrum nog aantrekkelijker voor bezoekers te maken. Van den Tillaar: "Nog voor kerstmis wordt de sfeerverlichting aangepakt. De zichtbaarheid naar buiten wordt verbeterd door met grote verlichte letters de naam te benadrukken. Ook is aan het fietsverkeer gedacht. Er komen dit jaar laadpunten voor e-bikes.”
Dinsdag 27 oktober is het nieuwe parkeerbeleid bekrachtigd door de gemeenteraad, en gaat in op zaterdag 7 november. De blauwe parkeerschijf wordt samen met een flyer met dit blad bezorgd. De parkeerschijf wordt gratis aangeboden namens de gemeente en de ondernemers. "Een gastvrij Citycentrum is een basisvoorwaarde voor de toekomst van het winkelcentrum”, besluit Van den Tillaar. Zolang de voorraad strekt, zijn in alle winkels in het Citycentrum parkeerschijven te krijgen.

Ad Adriaans

'gratis parkeren was al jaren
een wens van
de winkeliers'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden