V.l.n.r. Museumdirecteur Hans Sonnemans met Loes en Gerard Rooijakkers. (Foto: L-Mount Media).
V.l.n.r. Museumdirecteur Hans Sonnemans met Loes en Gerard Rooijakkers. (Foto: L-Mount Media). (Foto: Melvin van Liebergen L-Mount media)

't Oude Slot is nieuwe collectie rijker

Gerard Rooijakkers draagt een collectie ter waarde van ruim 450.000 euro in eigendom over aan Museum ’t Oude Slot in Veldhoven.

VELDHOVEN - Op maandag 19 oktober tekenden de bekende cultuurhistoricus en de museumdirecteur Hans Sonnemans een schenkingsakte. De schenking legt een fundament voor de toekomst van het museum, samen met de collectie volksprenten die in 2008 door de gemeente Veldhoven voor het museum werd aangekocht. Het museum bouwt op dit moment aan een collectie Veldhoven.

Museum ’t Oude Slot startte in 1967 als gemeentemuseum van Veldhoven. Vanaf 1991 heeft het museum de Collectie Maas-Rooijakkers in bruikleen. Een deel van de verzameling ging bij een brand op de veiling in augustus 1994 verloren. De collectie omvat huisraad, werktuigen en volkskunst uit Meierij en Kempen, alsmede een deelcollectie populaire grafiek uit de 17e tot begin 20e eeuw. Priester Kees Maas (Vught 1918 – Eindhoven 1992) begon met het verzamelen hiervan in 1964. Ook was hij vanaf het begin betrokken bij de archeologische vereniging van ’t Oude Slot. Vanaf 1975 kreeg hij hulp van Gerard Rooijakkers die later zou promoveren op de Brabantse volkscultuur en van cultuurhistorie zijn professie maakte.

In de jaren negentig was Rooijakkers als conservator verbonden aan museum 't Oude Slot. Bijna dertig jaar later is hij opnieuw nauw betrokken bij de plannen van het museum, dat zich gaat profileren met populaire beeldcultuur en pre-industrieel design, bij voorkeur met een relatie tot Veldhoven en omgeving. Bijzonder is dat de collecties telkens een inspiratiebron zijn voor nieuw werk van hedendaagse kunstenaars. "De ambitieuze visie, gevoegd bij onze lange relatie en de stabiele continuïteit van het museum, zijn voor mij van doorslaggevend belang voor de schenking geweest”, aldus Rooijakkers, die benadrukt dat daarmee ook het grote verhaal van de collectie zelf en wat er met de mens in Veldhoven is gebeurd op een onderscheidende manier wordt geborgd voor latere generaties.

De verzamelingen zijn uitstekend gedocumenteerd en hebben een grote ensemble-waarde. Uit de oude bruikleencollectie is een scherpe en strategische selectie gemaakt die geheel bij deze nieuwe ambitie past. Het is de bedoeling dat de collectie gaat dienen als inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars.

www.museumoudeslot.nl

Strategische selectie

Collectie gewaarborgd voor latere generaties

Van de redactie

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden