<p>De Veldhovense Christel Lubse is kinder- en oudercoach: &quot;Er wordt best veel gevraagd van kinderen &eacute;n van ouders.&quot; &nbsp;FOTO: Bert Jansen.</p>

De Veldhovense Christel Lubse is kinder- en oudercoach: "Er wordt best veel gevraagd van kinderen én van ouders."  FOTO: Bert Jansen.

(Foto: Bert Jansen)

Een flinke 'boost' aan ontspanning

Christel Lubse geeft vrijdag 16 oktober een lezing in de bibliotheek in de serie KennisMakers. Ze geeft veel informatie en tips aan ouders over het tot ontspanning komen van hun kinderen en ook zichzelf. De lezing duurt van 19.00 tot 20.30 uur.

VELDHOVEN – Kinder- en ontspanningscoach Christel Lubse heeft als motto: 'De coach die jou (weer) laat stralen'. Sinds een jaar is ze volledig zzp-er in het fraaie pand aan de Provincialeweg 47. In haar praktijk maakt ze veel gebruik van kinderboeken die ook in de bieb te vinden zijn.

De basis

Ze licht een tipje van de sluier op van haar lezing: "Ik haal boeken uit de bibliotheek die ik die avond graag wil laten zien, waarin allerlei ontspanningstips, oefeningen en soms ook achtergrondinformatie staat. Wat kun je als ontspanning doen? Daar ga ik die avond over vertellen."
"Waarom die lezing nu? Het is net zomervakantie geweest, de kinderen zitten weer een aantal weken op school, maar daarvoor is het, ook door corona, best een roerige periode geweest. Het is mijn overtuiging dat of je nu peuter of puber bent, een hoog welbevinden een voorwaarde is om tot groei, tot ontwikkeling en tot leren te komen. En dat is de basis, voor babies tot volwassenen. De coronatijd was voor veel kinderen een moeilijke tijd om te snappen. Veel kinderen hobbelden daarin mee, maar onbewust gaat er in dat kopje van alles om. Ik wil ouders meegeven: het is gewoon een drukke maatschappij. Er wordt best veel gevraagd van kinderen én van ouders."

Batterij opgeladen

Lubse vervolgt: "Ik ga in de lezing uitleggen waarom is het nu eigenlijk zo belangrijk om ook aandacht te geven aan ontspanning, naast goede voeding, slaap en beweging. Door simpele spelletjes met je kind te spelen of wat anders naar je agenda te kijken merk je dat er ruimte komt voor ontspanning. Soms is de tijd voor jezelf ook ver te zoeken."
Lubse, zelf moeder van 2 puberdochters weet maar al te goed dat als je niet goed voor jezelf zorgt, je dit ook niet voor je kind kan doen of je andere naasten. Lubse: "Zorg als basis dat jezelf goed in je vel zit, zodat je batterij opgeladen blijft en je overeind blijft. Je adem kun je hier inzetten om tot rust te komen."
Dit geldt overigens ook voor de kinderen die in de praktijk van Lubse heerlijk kunnen ontspannen met onderlinge massage (in kleding) of bij boosheid bijvoorbeeld balletjes kunnen gooien naar het dartbord. Lubse: "Ik begin in mijn praktijk altijd met een ontspanningsoefening. Die ontspanning loopt als ware het een rode draad door al mijn trajecten heen. Dit begint vanuit bewegen naar heerlijke ontspanning."

Interesse?

De lezing in de bibliotheek, vrijdag 16 oktober, is gratis. Wel geldt vooraf aanmelden in verband met het beperkt aantal plaatsen. Dit kan bij de bibliotheek via:

www.bibliotheekveldhoven.nl

Tonnie Wesseling

'Zorg
als basis
dat jezelf goed
in je vel zit'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden