Foto:

Column Corine Ravestein

Huisjes

Vorige week is het nieuwste Delftsblauwe huisje van de KLM uitgereikt aan onze oudburgemeester Jack Mikkers, nu de burgervader van Den Bosch. Dit keer het 800 jaar oude pand ‘Die Mariaen’ uit deze stad.
Traditiegetrouw komt KLM ieder jaar op 7 oktober met een nieuw huisje. Deze worden dan uitgereikt aan haar World Businessclass-passagiers en dat doen ze al sinds 1952. Naast de gewone serie zijn er ook speciale edities.
Vanwege de alcoholwetgeving op een aantal bestemmingen deelt KLM een tijdje huisjes in de vorm van een asbak uit. Door een sigaret aan de achterzijde in de asbak te leggen, kwam er ook echt rook uit de schoorsteen.
De KLM-huisjes worden sinds de jaren 80 gevuld met Bols jenever. Tot die tijd zijn ze gevuld met likeur. Bekende huisjes zijn de Ridderzaal, het Rembrandthuis en het Koninklijk Concertgebouw. Het Paleis op de Dam krijg je als bruidspaarcadeau op de KLM-vluchten in de jaren 70 en 80. Het Frans Hals Museum-huisje is een collectors item, deze is namelijk niet genummerd. In 1962 krijgen de passagiers op de vlucht van Japan naar Amsterdam een toegangsvoucher voor het Frans Hals Museum. Na het bezoek waren ze een huisje rijker. Markplaats lijkt tegenwoordig wel een beetje op Funda met het aanbod van de huisjes, hoewel... De maximale afmeting van een miniatuur is slechts 5,5 cm bij 10 cm.

Corine Ravestein.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden