<p>Gastcolumnist Henk Hendrikx.</p>

Gastcolumnist Henk Hendrikx.

(Foto: )
column

Onbetwistbaar!

Voor mij is het geen vraag, maar een doodgewone en simpel vanzelfsprekende vanzelfsprekenheid. Altijd geweest. En wat anderen er ook van zeggen of denken, ik ben en blijf van mening dat ieder mens telt! Ras, kleur, gender en religie tellen niet als je in je dagelijkse denken en doen de mens voorop stelt. De ‘naakte mens’ staat boven de ‘aangeklede waarheid’.
Een mooie uitspraak van Nelson Mandela: “De wereld is niet verdeeld in ras, kleur, gender of religie. De wereld is verdeeld tussen goede mensen en gekken. En gekken delen zich in naar ras, kleur, gender en religie.”
Ik kom er overigens steeds meer achter dat het leven bestaat uit de verhalen die we elkaar vertellen. Zo is wellicht de eerste herinnering die we hebben het luisteren naar de verhalen die onze ouders ons voorlezen als we nog baby’s zijn. Verhalen die letterlijk en figuurlijk beklijven en in de omgang met anderen hun socialisatie vinden. En daar gaat het vaak fout. Want luisteren - net als lezen, overigens - is een kunst. Opnemen wat gezegd wordt, structureren en hertalen naar eigen inzicht, het beleven met de juiste emoties om uiteindelijk te begrijpen wat bedoeld wordt, is, zoals dat in het Engels zo mooi heet, ‘a social tool’. Een werktuig, dat niet iedereen in huis heeft. Een, waardoor in geweld verhulde jaloezie, afgunst, onbegrip en onwetendheid voorkomen worden.
Mijn verhaal? ‘All lives matter!’ Onbetwistbaar!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden