<p>Veldwijzer Veldhoven met vlnr Frans Heutinck, Peer Willemse, Lisette Gallagher-Jonkers, Simone Joosten. FOTO: Bert Jansen.</p>

Veldwijzer Veldhoven met vlnr Frans Heutinck, Peer Willemse, Lisette Gallagher-Jonkers, Simone Joosten. FOTO: Bert Jansen.

(Foto: Bert Jansen)

Dé plek voor mensen met problemen

Veldhoven - Veldwijzer aan de Sterrenlaan 15 is dé plek waar mensen met (financiële) problemen kunnen binnenlopen. Blijf er niet mee rondlopen, voorkomen is beter dan genezen. Trek eens aan de bel bij Veldwijzer.

door Ad Adriaans

Door de coronacrisis valt er een deel van het inkomen weg. De huur kan niet meer betaald worden. Er moet voor een studerend kind een laptop komen. En wie vervolgens een toeslag wil aanvragen, die ziet door de bomen bos niet meer. Veldwijzer beschikt over meer dan 100 vrijwilligers die de helpende hand kunnen bieden.

Doorverwijzen

Onder de noemer Veldwijzer hebben in het gebouw aan de Sterrenlaan 15 het Bureau Sociaal Raadslieden (BSR), Stichting Leergeld Veldhoven en de Kempen en Voedselbank Veldhoven de krachten gebundeld. “Enkele jaren geleden merkten we dat voor veel mensen de drempel om naar de gemeente te gaan, te hoog is. Vaak spelen er bij de doelgroep meerdere problemen. Het zou mooi zijn als er een koepelorganisatie zou zijn waaronder verschillende instanties vallen”, schetst Frans Heutinck van Stichting Leergeld het ontstaan van Veldwijzer.
Ook weet hij dat mensen bij doorverwijzing naar andere instanties vaak afhaken en ergens in de hulpverlening blijven hangen. En daar, dáár ligt de kracht van Veldwijzer. “Wij kunnen doorverwijzen binnen dit gebouw. Dat wordt heel erg op prijs gesteld. Het is hier laagdrempelig binnenkomen en meteen geholpen worden”, legt Peer Willemse van de voedselbank uit.

Corona-crisis

De 3 instanties merken al enige tijd de gevolgen van de Corona-crisis. Simone Joosten is coördinator binnen BSR. “Wij zien een toename van mensen die hulp nodig hebben bij het aanvragen van een bijstandsuitkering.”
De voedselbanken zien het aantal cliënten landelijk toenemen met 15%. “In Veldhoven zien we een toename van 3 tot 5% terwijl de aanvoer van spullen wel minder wordt. Dat is onze grootste zorg”, stelt Willemse.
De Stichting Leergeld heeft aan het begin van de Corona-crisis veel energie gestopt in het verstrekken van honderden laptops, zegt Frans Heutinck. “We hebben ze gebruiksklaar gemaakt en uitgegeven. Sinds de sportverenigingen en het zwembad weer van start zijn gegaan, komen ook daarvoor weer veel aanvragen bij ons binnen. We houden dus rekening met een toename daarvan.”

Vroegtijdig contact

Uit landelijke cijfers blijkt dat mensen gemiddeld 5 jaar wachten voor ze aan de bel trekken. Dan zijn de schulden al erg hoog opgelopen. Joosten: ”We willen dat mensen vroegtijdig contact opnemen en niet wachten tot het te laat is. Voorkomen is beter dan genezen. Als bijvoorbeeld iemand door het uitgavenpatroon aan het eind van de maand geld tekort komt, hebben wij een budgetbegeleider die even met de cliënt meedenkt.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden