Foto:
aangeboden door Blokhutwinkel

Zo houd je jouw blokhut in topvorm!

Wil je jarenlang plezier hebben van je blokhut of tuinhuis, dan is goed onderhoud de sleutel. Alles staat of valt met het regelmatig behandelen van de blokhut met de juiste verven of beitsen om houtrot voor te blijven.

De experts van Blokhutwinkel.nl kunnen je precies vertellen hoe je jouw blokhut in topvorm houdt. Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten of je blokhut of tuinhuis behandeld of onbehandeld is. Heb je een tuinhuis gekocht van onbehandeld hout, dan ontkom je na de aankoop niet aan verven, beitsen of oliën. Zonder extra beschermingslagen is het kale hout te kwetsbaar voor weer en wind!

Niet van elastiek

Heb je daar geen zin in? Vrijwel elke blokhut of tuinhuis in het assortiment van Blokhutwinkel.nl is ook voorbehandeld te koop. Je kunt kiezen uit een gecoate blokhut of een volbad geïmpregneerde blokhut. Na fabrieksmatig impregneren van een blokhut is het eerste jaar geen onderhoud nodig. Omdat hout altijd werkt (krimpt en uitzet) is het raadzaam om na 12 maanden de blokhut planken goed te inspecteren. Staat de blokhut op of nabij het water, dan is inspectie extra belangrijk door de hogere vochtigheidsgraad. Zowel verf, beits als impregneer is niet van elastiek. Scheurtjes in de beschermlaag kunnen water en vocht de kans geven om het hout aan te tasten. 

Hout moet ademen

Een blokhut behandelen kan met verschillende materialen. Goed om te weten is dat het belangrijk is dat het hout kan blijven ademen. Dit vraagt om speciale soorten beitsen, verven of oliën, die voor een beschermende maar dampdoorlatende en luchtregulerende laag zorgen. Blokhutwinkel.nl heeft goede ervaring met de producten van Woca. Of je nu kiest om de blokhut te verven of de blokhut te beitsen: de voorbehandeling met een cleaner en primer is belangrijk voor een duurzaam eindresultaat.

Een bestaande blokhut renoveren

Heb je onlangs een nieuwe woning gekocht met een bestaande blokhut of tuinhuis? Dan kan het zomaar zijn dat reparaties aan de blokhut nodig zijn als gevolg van achterstallig onderhoud. Alles start met goed schoonmaken van de blokhut. Zo krijg je beter zicht op de werkelijke staat van de blokhut dan wel tuinhuis. Een blokhut repareren, zoals het vervangen van planken of delen ervan, is prima mogelijk. Het is belangrijk dat de zijden waar oud en nieuw tegen elkaar komen ook goed worden behandeld met verf, beits of olie. 

Handige tips

Goed onderhouden van een blokhut gaat nog beter met een paar handige tips. Schilder bijvoorbeeld altijd in tegengestelde richting achter de zon aan. Staat de zon in het oosten, dan begin je aan de west- of noordzij. Zo staat je nooit in de brandende zon te schilderen. Dat is fijn voor jou en goed voor de verf of beits omdat het geleidelijk droogt. Nog een tip: demonteer de deuren, ramen en kozijnen bij het renoveren van de blokhut. Zo kun je ze binnen schilderen en krijg ook de hoekjes, randen, onderzijden en kopse kanten een gezonde verse laag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden