<p>De onthulling in 2014 van het monument ter herdenking aan het dramatische bombardement op 17 september 1944. FOTO: Bert Jansen.</p>

De onthulling in 2014 van het monument ter herdenking aan het dramatische bombardement op 17 september 1944. FOTO: Bert Jansen.

(Foto: Bert Jansen)

Stille herdenking van 'Bombardement Zeelst'

ZO-Brabant is in 1944 bevrijd van de Duitse bezetters. Maar niet zonder slachtoffers. Tijdens die eerste dag dat de geallieerde troepen tussen Belgisch Hasselt en Nederlands Valkenswaard de grens overtrekken, vinden 19 inwoners van Cobbeek-Zeelst de dood door een dramatisch bombardement. Daarom kent Veldhoven alweer vele jaren op 17 september de herdenking van dat bombardement.

VELDHOVEN - 76 jaar na de bevrijding is Nederland opnieuw in oorlog. Ditmaal tegen een voor het oog onzichtbare vijand, het Corona-virus. Een belangrijk gevecht, waarvoor zelfs enkele verworven vrijheden ingeleverd zijn, zij het tijdelijk. En daaronder valt ook het besluit de herdenking van het bombardement op Cobbeek op 17 september 1944 zonder publiek te laten plaatsvinden. Meer dan begrijpelijk, want door de geldende Corona-maatregelen is een bijeenkomst als dat de herdenking is, gewoonweg niet mogelijk. En dat geldt natuurlijk ook voor de traditionele stille tocht.
Donderdag 17 september 2020 is het dus stil bij het herdenkingsmonument op het Meiveld. Wellicht is de tijdloze waarschuwing van de 'Donderslag bij heldere hemel' dan nóg beter door iedereen te horen... Ook op het kerkhof in Zeelst is daarom het stil!
De toespraak van burgemeester Delhez wordt overigens wél die donderdag om 19.00 uur uitgezonden op Omroep Veldhoven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden