'Corona is dus echt serieuze shit!'


<p>&quot;Voor iedereen in de zorg was het een heftige periode.&quot; FOTO: Bert Jansen.&nbsp;</p>

"Voor iedereen in de zorg was het een heftige periode." FOTO: Bert Jansen. 

(Foto:Bert Jansen)

'Corona is dus echt serieuze shit!'

“In het begin was Corona nog ver van mijn bed. Ik vond alles een beetje overdreven en was in ontkenning, maar Corona is dus echt serieuze shit.” Verpleegkundige Jan van Geffen vertelt over zijn ervaringen tijdens de lock-down. Hij werkt als verpleegkundige bij Buro Nexus.

VELDHOVEN - “Waar ik in het begin van Corona als gedetacheerde werkte, werd de vraag geopperd wie eventueel op een te vormen regionale cohortafdeling wilde werken. Ik gaf aan dat ik wel wilde en kort daarna kwam ik te werken op deze regionale afdeling.”

Klus

Vanaf de allereerste dag was het een ongekende periode voor Van Geffen. “Voor iedereen in de zorg was het een heftige periode. Verpleeghuizen gingen op slot... En op een hospice een minimaal aantal bezoekers. Voor mezelf een periode waarop ik met gemengde gevoelens terug kijk. Enerzijds was daar de saamhorigheid. Vanuit alle hoeken en gaten kwam personeel werken op de cohort. Verzorgenden, verpleegkundigen, maar ook mensen uit het onderwijs. Het is heel bijzonder hoe we deze klus met zijn allen geklaard hebben. Bijna niemand kende elkaar, maar alles draaide gewoon.”

Niet voorbereid

Nare ervaringen heeft Van Geffen ook ondervonden. “Niemand wist wat het ging worden met die Covid-19. Je staat in de frontline te werken! Op een gegeven moment moest alles bijgesteld worden, zoals de persoonlijke beschermende maatregelen. Voor mijn gevoel waren er niet voldoende ‘veilige’ middelen, waardoor we het met steeds lichtere materialen moesten doen. Vooruitschrijdend inzicht werd dat genoemd.”
Tijdens deze periode heeft Van Geffen veel meegemaakt. “Doordat er verder geen disciplines op de afdeling mochten komen, was je alles in een: fysio, ergo, zorg,maatje, kok, geestelijk verzorger. Familie mocht niet op bezoek komen, dus je was ook nog de enige contactpersoon met de patiënt en de buitenwereld. Meermaals heb ik met de Ipad langs een bed gezeten. Veel gesprekken met familie gehad, die soms erg heftig waren doordat het zo persoonlijk was. Zelf heb ik het niet altijd droog kunnen houden; samen met een patiënt de uitvaart volgen op een Ipad zorgt er niet voor dat je als professional afstand kunt bewaren. Dat is heftig, evenals de mensen die we hebben mogen begeleiden in hun laatste levensfase. Familie mocht, door de Corona-maatregelen, maar 1 uur per dag langskomen. Daar ben je als zorgverlener niet op voorbereid.”

Geen goud

Op de vraag hoe hij de aandacht voor deze problematiek heeft ervaren, haalt Van Geffen zijn schouders op. “Voor de mensen van Intensive Care was en is er alle aandacht. Applaus... Worstenbroodjes... Heftig, zeker! Maar soms overviel het gevoel dat wij er niet toe deden, dat wij over werden geslagen terwijl we door net zo’n heftige periode gegaan zijn, met de nodige overledenen. Waren wij niet spectaculair genoeg voor de media? Geen idee. We waren natuurlijk ook ergens weggestopt. En toch zou ik deze tijd voor geen goud hebben willen missen.”
Van Geffen hoopt dat de 2e golf uit blijft. “Corona is echt serieuze shit die op de loer blijft liggen. Blijf vooral voorzichtig en gezond.”

“Mijn oma van 97 in het verpleeghuis kon ik ook niet bezoeken. Ik ben wel regelmatig aan het raam geweest en heb lekkere paling gebracht. Wat ik absoluut gemist heb zijn mijn hobby’s. Ik ben steward bij PSV en vrijwilliger bij Stichting Ambulance Wens Nederland.”

Van de redactie.

Cohort

Als meerdere patiënten op een verpleegafdeling besmet zijn, worden zij vaak bij elkaar op een kamer gelegd. Alle besmette patiënten worden apart van de andere patiënten verpleegd. Dit wordt cohortisolatie genoemd.

'Je was alles in één: verzorger, fysiotherapeut, maatje, kok...'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden