<p>Nia: &ldquo;Je kunt als vrouw wel studeren en een carri&egrave;re maken in Iran, maar de druk van ongelijkheid is groot.&rdquo; </p>

Nia: “Je kunt als vrouw wel studeren en een carrière maken in Iran, maar de druk van ongelijkheid is groot.”

(Foto: )

'Taal geeft houvast om vooruit te gaan'

Wereldwijd wordt in het kader van 'International Literacy Day' op dinsdag 8 september aandacht geschonken aan het belang van taalvaardigheid van mensen. Precies díe dag, start in Nederland de Week van Lezen en Schrijven. En niemand minder dan dichter, filmmaker en cultureel ondernemer Nafiss Nia, geeft die avond in Bibliotheek Veldhoven een bijzondere, interactieve lezing, met een inloop en welkomstwoord vanaf 18.45 uur. De avond eindigt rond 21.00 uur.

VELDHOVEN - Nafiss Nia is één van de 75 Auteurs voor Vrijheid, een project van de Schrijverscentrale en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dit in het kader van 75 jaar vrijheid in Nederland. Vrijheid en onvrijheid is een belangrijk thema in het leven van Nia, waarover zij uit eigen ervaring kan vertellen.

Écht dichter

Nafiss Nia is geboren in Isfahan te Iran, ten tijde van de oorlog. In Teheran studeert ze Regie en Moderne Perzische literatuur. Nia: “Je kunt als vrouw wel studeren en een carrière maken in Iran, maar de druk van ongelijkheid is groot.”
Eenmaal gevlucht naar Nederland, volgt ze de scenario-opleiding aan de Film- en Televisieacademie in Amsterdam. “In Nederland ben ik eigenlijk pas écht dichter geworden, omdat ik via poëzie beter mijn verhaal en het verhaal van andere vluchtelingen kan vertellen", vertelt Nia passievol.
"Dat begon door een kort stuk van mij in een stadskrant als reactie op een onterecht veroordeelde dichteres in Pakistan, waar ik veel waardering voor kreeg. Film en poëzie geven mij een enorme houvast.”
Nia debuteert met haar dichtbundel Esfahan, Mijn Hoopstee, in 2004.

Lezing Bibliotheek

Tijdens de lezing in de Bibliotheek Veldhoven dinsdag 8 september, zijn uiteraard ook anderstaligen welkome gasten en door haar enthousiasme wil Nafiss Nia hen aanmoedigen de Nederlandse taal te leren: “Hiermee wil ik hen een hart onder de riem steken. Taal geeft houvast om vooruit te gaan in het land waar je woont.”
Stichting Granate, waar Nia zakelijk en artistiek leider is, wil met name vluchtelingen, ook voormalige vluchtelingen, beduidend meer zichtbaarheid en erkenning bieden ten behoeve van de culturele diversiteit in de Nederlandse film en literatuur. “Ik heb een intense relatie met de Nederlandse taal en dat draag ik graag uit.”

Hokjes Verbouwen

“Op het podium wil ik het liefst als dichter uitgenodigd worden”, benadrukt Nia nadrukkelijk.
Vervolgens: “Achtergrond doet er eigenlijk niet toe, maar ik neem natuurlijk wel mijn bagage mee omdat ik van Iraanse afkomst ben. Inmiddels ben ik al 26 jaar in Nederland en daarom wil ik óók graag gezien worden vanwege mijn kwaliteiten. Ik vind dan ook dat je – niet kwetsende - feedback mag geven, wat nodig is om te groeien."
"Er zijn jammergenoeg altijd hokjes waarin mensen je willen indelen. Dat is onvermijdelijk en als je dat wilt tegenhouden... Dat is dweilen met de kraan open! Wél wil ik hokjes graag verbóuwen, bijvoorbeeld hokjes voor mensen die graag en veel van poëzie houden… Maar niet naar afkomst of huidskleur. Taal is verbindend en bevrijdend. Die vrijheid begint bij jezelf!”, aldus Nia tot slot.

'Ik heb
een intense relatie
met
de Nederlandse taal
en dat
draag ik graag uit.'

Mireille Camps.

Meer informatie

https://www.facebook.com/bibliotheek.veldhoven/events
www.lezenenschrijven.nl/wat-wij-doen/agendering/week-van-lezen-en-schrijven
https://deschrijverscentrale.nl/auteurs/15478
https://en.wikipedia.org/wiki/International_Literacy_Day

'Taal is
verbindend
en
bevrijdend'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden