<p>Speeldokter Henriette Mol: &quot;Ik vind het leuk om mensen te inspireren.&quot; Mol doet dit beeldend met proefjes en trucjes die even simpel als effectief zijn. Zoals met een ballon. FOTO: Bert Jansen.&nbsp;&nbsp;</p>

Speeldokter Henriette Mol: "Ik vind het leuk om mensen te inspireren." Mol doet dit beeldend met proefjes en trucjes die even simpel als effectief zijn. Zoals met een ballon. FOTO: Bert Jansen.  

(Foto: Bert Jansen)

Speeldokter laat iedereen weer opveren

De bieb in Veldhoven start donderdag 10 september na de zomerstop met een nieuwe serie KennisMakers. Op het podium staat die avond Henriette Mol, orthopedagoog, trainer en directeur/eigenaar van In Samenspel. Zij is tevens de auteur van het zelfhulpboekje 'Hoe veer je op' , bedoeld voor wie het even niet meer ziet zitten.

VELDHOVEN – Mol: "Ik vind het leuk om mensen te inspireren. Ik wil deze avond dan ook leuk en inspirerend maken en ook mensen die mijn boekje al kennen nieuwe handvatten geven en gedachtes waar ze iets mee kunnen en die ze inspireren op cruciale momenten."

Explosie

Mol doet dit beeldend met proefjes en trucjes die even simpel als effectief zijn. Zo gaat een ballon gezet op 1 punaise kapot en bij 20 gebeurt er niets.
"De lezing is echt voor iedereen bedoeld. We worden allemaal op de proef gesteld in ons leven. Daarvoor is veerkracht nodig, en van veerkracht heb je nooit genoeg. Als je denkt: ik heb alles al gehad,dan kan het altijd nog erger."
Ze noemt het voorbeeld van een neef die met een Libanese is getrouwd en voor zijn verjaardag eind juni een inzamelingsactie hield voor een soepkeuken in Libanon. Het land wordt jarenlang geteisterd door oorlog, een corrupte regering en daar komt Corona nog overheen. Vervolgens is er die explosie in Beiroet waarbij bijvoorbeeld in een appartement de ruiten en sponningen tegen de achterwand werden geblazen.
"Dan denk je 'Nu hebben we alles meegemaakt!' en dan komt Beiroet er nog bovenop. Je kon merken dat de mensen daar een oorlog hebben meegemaakt, want vrij kort na de explosie gingen mensen de straat op en vroegen: 'Ben je oké, heb je hulp nodig?' Over veerkracht gesproken!"
"Ik denk dat het voor iedereen interessant is om ideeën te krijgen die ze op cruciale momenten kunnen inzetten om als ze het nodig hebben hun veerkracht te vergroten. Hoe zie je een situatie? Zie je de beperking of de mogelijkheden? Mijn lezing is gebaseerd op het boekje 'Hoe veer je op' en is voor iedereen die veerkracht kan gebruiken. Het is niet erg dat je valt, zolang je maar weer opstaat!"

Doelgericht

Mol laat zien dat het sap van een onschuldige mandarijnschil het latex van een ballon aantast en dat deze daardoor uitelkaar klapt. Door dit soort van proefjes die ze ook tijdens de lezing geeft noemt ze zichzelf De Speeldokter.
Mol coacht mensen op basis van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), een methodiek voor krachtige persoonlijke ontwikkeling. Daarover laat ze tot slot nog horen: "Met NLP werk je in principe doelgericht. Een voorbeeld... Op het moment dat je ergens naar toe gaat en je ziet dat het later is dan je zou willen, dan kun je denken 'Ojé, als ik maar niet te laat kom'. Maar je kunt ook denken: 'Ik ben benieuwd hoe laat ik er ben' en dit soort van gedachtes hebben invloed op hoe je je voelt. Als je jezelf aanleert de juiste denkkaders te gebruiken, dan denk ik dat het leven prettiger is. Dat handvat wil ik de mensen meegeven."

NLP is een methodiek voor krachtige persoonlijke ontwikkeling

'Mijn lezing
is gebaseerd
op het boekje
'Hoe veer je op'
en is
voor iedereen
die veerkracht
kan gebruiken.
Het is
niet erg dat je valt,
zolang je maar
weer opstaat!'

Tonnie Wesseling.

Aanmelden

De lezing in de bieb is van 19.00 tot 20.30 uur. Vooraf aanmelden bij de bibliotheek is gewenst want het aantal zitplaatsen is beperkt tot 30 personen.
www.bibliotheekveldhoven.nl

'Zie je
de beperking
of de
mogelijkheden?'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden