<p>Peter van de Ven aan het werk als thuisslachter, samen met zijn vader Jan van de Ven. FOTO: St. Zeelst Schrijft Geschiedenis. </p>

Peter van de Ven aan het werk als thuisslachter, samen met zijn vader Jan van de Ven. FOTO: St. Zeelst Schrijft Geschiedenis.

(Foto: )

Museum krijgt aanwinst voor collectie Veldhoven

“Het blijft in Zeelst”, zegt Nelly van de Ven - de Bruijn als ze de thuisslachtersmaterialen van haar overleden man Peter van de Ven overhandigt aan Hans Sonnemans. De directeur van Museum ’t Oude Slot is blij met de materialen die Nelly van de Ven - de Bruijn en haar dochter Marieke van de Ven komen brengen voor de Collectie Veldhoven. “Ja, papa was altijd gek op Zeelst”, zegt die laatste.

VELDHOVEN - “Qua financiële waarde kun je hier niet echt een prijskaartje aanhangen, maar voor de collectie heeft het veel betekenis omdat het heel compleet is. Vaak krijgen we losse voorwerpen aangeboden maar hier zit alles bij, van messen, bijlen en zagen tot een schietmasker.”
“En een haak voor de nagels en een schraper”, vult Marieke van de Ven aan.
De aangeboden objecten vormen niet alleen een complete set benodigdheden voor een thuisslachter maar komen ook nog eens uit twee generaties omdat ook opa van de Ven thuisslachter was. De schatting is dat er objecten bij zitten van de jaren 30 tot ongeveer eind jaren 60/jaren 70.
“Ook is het gedocumenteerd. Er zijn filmpjes en foto’s dat de materialen door Peter van de Ven worden gebruikt”, aldus Hans Sonnemans.
Nelly van de Ven- de Bruijn wilde de materialen niet weg doen. ‘’Ik had er altijd een hekel aan”, maar haar dochter bezoekt vaker musea en zag er museaal materiaal in. Daarin had ze gelijk. “Gewone dingen zijn vaak het moeilijkst te vinden”, beaamt Hans Sonnemans.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden