"De mensen komen hier voor een leuke dag. Dat betekent samen koffie drinken en daarna een activiteit. Dat kan een creatieve activiteit zijn, kaarten, biljarten of een spelletje jeu-de-boules spelen." FOTO: Bert Jansen.
"De mensen komen hier voor een leuke dag. Dat betekent samen koffie drinken en daarna een activiteit. Dat kan een creatieve activiteit zijn, kaarten, biljarten of een spelletje jeu-de-boules spelen." FOTO: Bert Jansen.

15 jaar Zorgboerderij Molenvelden

Maatschappelijk

Ad Adriaans

In 2009 begint Tonnie de Crom een ruim opgezette zorgboerderij aan de Molenvelden 3 in Knegsel. Al 15 jaar krijgen hier in het Knegselse buitengebied gasten in kleine groepen zorg en aandacht.

KNEGSEL - Sinds 1957 boert de familie De Crom aan de Molenvelden in Knegsel. In 1989 nemen Frans en Tonnie de Crom het melkveebedrijf over van vader Wim. Haar ervaring in de zorg komt Tonnie goed van pas als ze in 2009 op het erf een zorgboerderij begint. “Ik zocht naar mogelijkheden om ouderen meer voldoening te geven. Hier krijgen onze gasten meer aandacht, en tegelijkertijd ontlasten we de mantelzorgers. Onze gasten zijn hier veel buiten en dat is gezond. Je ziet ze hier echt genieten.”

Dementie en NAH-letsel

Bij de start in 2009 werkt ze nog zonder personeel. “Het was afwachten hoe het zou gaan lopen. Ik ben met 2 gasten begonnen. Al snel werden dat er meer. Nu werken hier 13 parttime medewerkers die de zorg hebben voor circa 30 gasten. Onze doelgroep zijn mensen met dementie en niet-aangeboren hersenletsel.”

3e generatie

Inmiddels staat met zoon Wilco al de 3e generatie aan het roer.
“Doordat mensen genoodzaakt zijn om langer thuis te blijven wonen, zien we de zorgvraag stijgen. We zijn op ons erf inmiddels gegroeid naar 3 verschillende locaties waar dagbesteding wordt gegeven. We onderscheiden ons met verschillende ruimtes. Die geven ons de mogelijkheid om gelijkgestemden in kleine groepjes dagbesteding naar ieders niveau en interesse aan te bieden”, legt Wilco uit.

Stapje terug

Oprichtster Tonnie heeft enkele jaren geleden een stapje teruggedaan. Momenteel zijn bij Zorgboerderij Molenvelden 3 zorgcoördinatoren in dienst en een aantal verzorgenden IG, helpenden en gastvrouwen. Ook enkele vrijwilligers zijn er werkzaam.

Aanspreekpunt

Vera is een van de zorgcoördinatoren. “Ik ben aanspreekpunt voor de gasten en mantelzorgers. Daarnaast stuur ik het team aan. De mensen komen hier voor een leuke dag. Dat betekent samen koffie drinken en daarna een activiteit. Dat kan een creatieve activiteit zijn, kaarten, biljarten of een spelletje jeu-de-boules spelen. Ook halen we herinneringen op met behulp van foto’s met daarop voorwerpen uit het verleden. Dagelijks is er een beweegactiviteit.”

Welke rol?

De zorgboerderij heeft samenwerkingsverbanden met Joris Zorg en Zuidzorg. Wilco: “Toen we vorig jaar hier onze 3e dagbestedingsruimte in gebruik namen, kregen we een vraag van Joris Zorg. De zorg loopt steeds meer vast. Welke rol zouden jullie daarin kunnen spelen?”

“Daarop hebben we een groep bedacht die hier later begint en later eindigt. Deze groep komt om 11.30 uur en vertrekt weer om 17.30 uur. De gasten nuttigen tussen de middag een warme maaltijd en krijgen een broodmaaltijd voordat ze weer naar huis gaan. Het voordeel is dat ze 2 goede maaltijden eten. En doordat ze hier later komen, heeft de thuiszorg meer tijd in de ochtend.”

“Een ander voordeel is dat we hiermee de mantelzorger ontlasten in de vroege avond”, aldus Wilco.

Dagelijks

“Ook halen we herinneringen op met behulp van foto’s met daarop voorwerpen uit het verleden. Dagelijks is er een beweegactiviteit.”

Dagbesteding

Zorgboerderij Molenvelden biedt 5 dagen per week van 10.00 tot 17.30 uur dagbesteding aan. Om hieraan deel te nemen, is een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg nodig of een Persoonsgebonden Budget of WMO-indicatie. Zie: zorgboerderijmolenvelden.nl

Ook enkele
vrijwilligers
zijn er
werkzaam