Nel Saris en Marianne van de Ven, project- en welzijnscoördinator Swove. "Oók voor andere diensten zijn vrijwilligers welkom.” FOTO: Bert Jansen.
Nel Saris en Marianne van de Ven, project- en welzijnscoördinator Swove. "Oók voor andere diensten zijn vrijwilligers welkom.” FOTO: Bert Jansen.

Al een halve eeuw vrijwilligerswerk

Maatschappelijk

Ad Adriaans

Als Nel Saris in 1971 in Veldhoven komt wonen, kent ze er nog niemand. Vrijwilligerswerk is dan ideaal om mensen te leren kennen. Ze begint er al snel mee en zet zich inmiddels al een halve eeuw in voor de maatschappij.

VELDHOVEN - “Je moet iets met je dagen als je niet achter de geraniums wil zitten”, verklaart de supervrijwilligster haar vrijwilligerswerk. “Vrij snel nadat we in Veldhoven kwamen wonen, werd ik lid van de werkgroep ‘d’Ekker, wat zit je niet lekker’. Veel mensen in Zonderwijk huurden indertijd hun woning van Philips. Met de werkgroep hebben we ervoor geijverd dat degenen die dat wilden, hun woning konden kopen. En dat is gelukt”, klinkt het trots.
Intussen doet Saris ook nog de redactie van het wijkkrantje naast de zorg voor haar jonge gezin. Zodra de kinderen naar de basisschool gaan, maakt ze zich ook daar nuttig. “Ik was er leesmoeder en overblijfmoeder. En ook ben ik er klaar-over geweest.”

Secretaris én...

Bij speeltuin A.S.V. d’Ekker maakt ze zich maar liefst 25 jaar nuttig als secretaris. “Daar ben ik in 1973 begonnen. Ik maakte onder meer de notulen van de vergaderingen op de typemachine. Op een zeker moment wilden we nieuwe speeltoestellen. Via Jantje Beton kregen we een bedrag waarvan we nieuwe toestellen konden aanschaffen. Ook was ik actief binnen de hobbyclub op het terrein van de speeltuin. Ik begeleidde mede activiteiten zoals houtbranden en schilderen.”

Zinvol dagdeel

Het is 2012 als Swove onder de naam Samen de Dag Door begint met dagopvang zonder indicatie. Saris: “6 jaar eerder was ik al als vrijwilligster bij Swove begonnen op het eetpunt in De Ligt. In 2012 begon ik bij Samen de Dag Door in restaurant De Berkt van Severinus. Het was mijn taak om een groepje senioren een zinvol dagdeel te bieden van 10.30 tot 13.30 uur. Met de vrijwilligers verzorgden we de lunch en stimuleerden de deelnemers om een activiteit te doen om de zelfredzaamheid te bevorderen.”
Deze dagopvang bestaat overigens nog steeds, tegenwoordig aan De Messenmaker in ‘t Look en aan de Rul in de Pegbroeken in Veldhoven.

Veldwijzer

Nel Saris is in 2009 65 jaar geworden, maar ze blijft actief als vrijwilliger. “Ik doe graag dingen voor mensen. Als zij daar blij van worden, dan ben ik ook blij. Iets kunnen betekenen voor een ander geeft mij veel voldoening. In het Máxima MC in Veldhoven ben ik al ruim 12 jaar vrijwilliger als gastvrouw op de afdeling intensive care. Ook binnen Veldwijzer ben ik gastvrouw. We ontvangen de mensen in de Huiskamer en bieden ze koffie of thee aan. Afhankelijk van hun vraag verwijzen wij ze naar de juiste persoon binnen Veldwijzer. Ook ben ik in de kiosk op de kinderboerderij te vinden.”

Samen de Dag Door kan nog uitbreiding gebruiken. “Oók voor andere diensten zijn vrijwilligers welkom”, vertelt Marianne van de Ven, project- en welzijnscoördinator Swove.
“Belangrijk voor Swove is: Waar wordt de vrijwilliger zelf blij van? Lukt dat bij Swove niet, dan kijken we binnen Veldwijzer verder. Iemand die graag auto rijdt, kan zich verdienstelijk maken bij Veldhopper of maaltijden gaan bezorgen bijvoorbeeld.”

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via e-mail aan vrijwilliger@swove.nl of bellen naar 040-2540066.

Vrijwilligerswerk is ideaal om mensen te leren kennen. Nel Saris begint er al snel mee en zet zich inmiddels al een halve eeuw in voor de maatschappij.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via e-mail aan: vrijwilliger@swove.nl
Of bellen naar: (040) 254.00.66.

Veldwijzer

Veldwijzer is de huiskamer van Veldhoven worden waar inwoners terecht kunnen met hun (hulp)vragen. Het is de thuishaven van onder andere Bureau Sociaal Raadslieden, Voedselbank Veldhoven, Stichting Leergeld, Swove en Cordaad Welzijn.

Ze blijft
actief
als
vrijwilliger