Vaste bezoeker Henk van de Spijker (100) behoort sinds dinsdag 16 januari tot de sterkste der sterken. FOTO & BEWERKING: Bert Janssen.
Vaste bezoeker Henk van de Spijker (100) behoort sinds dinsdag 16 januari tot de sterkste der sterken. FOTO & BEWERKING: Bert Janssen.

100-jarige Henk van de Spijker

Maatschappelijk

Ad Adriaans

Een select gezelschap in de leeftijd der zeer sterken komt 2 keer per maand samen in Sentrum 70. Vaste bezoeker Henk van de Spijker (100) behoort sinds dinsdag 16 januari tot de sterkste der sterken. En dat is goed gevierd op 5 februari bij de inloop van Alleen koffie.

VELDHOVEN - In de zaal hangt een vlaggenlijn en er zijn ballonnen in goud en zwart. Overal staat het getal 100 op. “Het was een flinke zoektocht langs winkels om die te vinden”, vertelt gastvrouw Gonnie van de inloop van SWOVE. Elke 14 dagen vindt van 10.00 tot 12.00 uur de inloop in Sentrum 70 plaats. Nolly, Gonnie en Ineke zijn de gastvrouwen. “De doelgroep zijn mensen vanaf 70 jaar, maar nu zijn het allemaal 80-plussers. Gemiddeld komen er 13 tot 15 gasten, overwegend alleenstaanden. Dankzij de inloop kunnen ze even van huis, vooral voor de koffie en het gezellige buurten. Lief en leed worden gedeeld. Het is hier zelden stil en het gaat er heel gemoedelijk aan toe. De gasten kijken echt uit naar deze inloop”, vertelt Nolly.

Uit volle borst

Nadat de eerste dames hun rollator naar binnen hebben gestuurd, is het grote moment daar. Met een opgewekt ‘Goedemorgen!’ komt Henk van de Spijker binnen. In zijn kielzog maat Frans peters (84). Daar weer achter Agnes, de vrouw van Frans met een stapel dozen met taart. Van de bakkerij van Severinus. Henk en Frans kennen elkaar van vroeger en komen sinds de start van Alleen koffie in 2011 naar de inloop. Er wordt uit volle borst door de aanwezigen een ‘Lang zal hij leven’ gezongen.
“Daar moet op gedronken worden, zongen wij vroeger daarna altijd”, lacht Van de Spijker die zich een borreltje nog steeds laat smaken, net als de welklinkende dikke pakkerds die hij krijgt van de gastvrouwen voor zijn 100e verjaardag.

Niet bedenken

Cadeaus voor de eeuweling. “Mag ik ze uitpakken? Ik ben niet nieuwsgierig, alleen belangstellend”, zegt Henk gevat. “Ik heb wel 100 kaarten gekregen. Ik moet ze allemaal nog eens bekijken.”
Dan snijdt Ineke de taarten aan. Die komen van een voor Van de Spijker bekende plek, het voormalige KI-terrein in Oerle. “Daar heb ik altijd gezellig gewerkt. Mijn kleinzonen Rick en Niels wonen er nu op de plek waar vroeger een stal met opfokstieren stond. Ik moest die stieren wel eens wegen en meten. Ik kon toen niet bedenken dat daar later mijn kleinzonen zouden wonen.”

Hartelijk onthaal

Een flink stuk taart speelt de 100-jarige met gemak naar binnen. “Normaal breng je een koekje mee als je jarig bent. Ik ben blij dat ik nu taart heb meegebracht nu ik zie hoe ze me onthaald hebben.”
Dan klinkt Van de Spijker’s welgemeende dankwoord. “Ik dank jullie voor het hier te versieren en voor de cadeaus. De gastvrouwen dank ik voor hun hartelijke onthaal elke 2 weken en ik hoop dat jullie nog lang plezier van mij zullen hebben.”

‘Ik begin
weer
vooraan
met tellen’