Met de dementiebril wordt een 360 graden-simulatiefilm bekeken. Hiermee wordt als het ware in het hoofd van iemand met dementie gekropen. FOTO: PixaBAy,
Met de dementiebril wordt een 360 graden-simulatiefilm bekeken. Hiermee wordt als het ware in het hoofd van iemand met dementie gekropen. FOTO: PixaBAy,

In de huid kruipen van iemand met dementie

Maatschappelijk

Van de redactie

In de bibliotheek kunnen Veldhovenaren vanaf maandag 19 februari op 5 verschillende data via een speciale VR-bril in de huid kruipen van iemand met dementie. Een bijzondere ervaring die moet leiden tot nóg betere zorg van wie dementie heeft!

VELDHOVEN - Van iemand die dementie heeft, is het vaak moeilijk zich voor te stellen hoe die persoon de wereld nu eigenlijk beleeft. Wat gaat er in het hoofd van deze persoon om? Met een speciale VR-bril is dit zelf te ervaren.

Zelf ervaren

Met de dementiebril wordt een 360 graden-simulatiefilm bekeken. Hiermee wordt als het ware in het hoofd van iemand met dementie gekropen. En daarvoor wordt ervaren tegen welke problemen deze persoon aanloopt bij dagelijkse situaties. Ook hoe andere mensen reageren. Zelfs wat iemand met dementie denkt, is te horen.

Beter zorgen

De dementiebril is ontwikkeld voor de naasten van mensen met dementie. Door even mee te maken wat iemand met dementie elke dag ervaart, kunnen zij hun dierbare beter leren begrijpen. Bij de bril hoort een 3-delige online training. In de training worden de situaties uit de film toegelicht en geleerd hoe hier mee om kunt gaan. Wie weet hoeveel onbegrip de naaste tegenkomt en snapt waar hij of zij tegenaan loopt bij alledaagse handelingen, kan beter voor die persoon zorgen.

40 minuten

Vanaf maandag 19 februari kunnen belangstellenden op elke derde maandag van de maand kennismaken met de dementiebril. Een sessie duurt 40 minuten, inclusief een voor- en een nagesprek met medewerkers van SWOVE (Stichting Welzijn Ouderen Veldhoven). Daarbij wordt ook nog een code voor de online training gegeven.
Voor Veldhovense mantelzorgers van mensen met dementie is de activiteit gratis, andere geïnteresseerden betalen een vergoeding.

Data: maandag 19 februari, 18 maart, 15 april, 13 mei en 17 juni;
Tijd: van 13.00 tot 15.00 uur;
Locatie: de Bibliotheek Veldhoven;
Prijs: gratis voor Veldhovense mantelzorgers van mensen met dementie, vergoeding voor andere belangstellenden;
Meer informatie en aanmelden (via e-mail): mantelzorg@swove.nl

Praktische informatie

Voor
de naasten
van mensen
met dementie

Afbeelding