Debbie en Wesley Steenbekkers met op de zwartwitfoto zoontje Jason en op de kleurenfoto dochter Renske. FOTO: Bert Jansen.
Debbie en Wesley Steenbekkers met op de zwartwitfoto zoontje Jason en op de kleurenfoto dochter Renske. FOTO: Bert Jansen. Bert Jansen

Bijeenkomst ouders overleden kindje

Maatschappelijk

Ad Adriaans

Jason Steenbekkers mocht maar 3,5 uur leven. Zijn ouders weten dan even niet hoe ze verder moeten. Het verliezen van een kind is het ergste wat ouders kan overkomen. Voor hen en andere betrokkenen is er donderdag 29 februari een bijeenkomst in de Veldwijzer.

VELDHOVEN - Sinds 2020 is het voor Debbie en Wesley Steenbekkers elk jaar op 12 oktober Jasondag. “Op zijn geboortedag en tevens sterfdag pakken we vrij en doen we iets leuks”, zegt Debbie. Het echtpaar is geboren en getogen in Eindhoven en woont sinds 8 jaar in Veldhoven. “We hebben het hier goed naar onze zin.”
Debbie is praktijk-leerbegeleider bij Lunet en Wesley verdient de kost als chauffeur. In 2016 trouwen ze. Wesley heeft in eerste instantie geen kinderwens, Debbie des te meer. Maar dan worden vrienden van hen papa en mama. Terwijl Debbie zich er bij neerlegt dat haar huwelijk kinderloos blijft, droomt Wesley tijdens een nacht dat hij een dochter krijgt. Debbie: “Na terugkeer van een etentje bij De Kempen werd thuis de pil weggegooid. Vreugdetranen liepen over mijn wangen, mijn wens zou in vervulling gaan!”

Inleiden

Enkele maanden na het overlijden van de moeder van Wesley (november 2018) is Debbie zwanger. De zwangerschap verloopt voorspoedig, de babykamer wordt ingericht en Debbie ontwerpt een mooi geboortekaartje. Wesley: “Op 8 oktober 2019 hadden we een controleafspraak in het ziekenhuis in verband met een te hoge bloeddruk van Debbie. Er werd besloten om direct te gaan inleiden. Dat er ingeleid moest worden was al bekend. Die datum stond op 9 oktober.”
Het inleiden heeft de eerste dagen niet het beoogde effect. Op 11 oktober worden in overleg met de gynaecoloog en Debbie de vliezen gebroken waarna de weeën op gang komen. Debbie vraagt en krijgt een ruggenprik maar na uren zwoegen en persen is er nog geen zicht op de komst van Jason. Uiteindelijk wordt hij met een vacuümpomp gehaald. Wesley: “Op een gegeven moment zag ik zijn hoofdje. Dat is het enige euforische moment dat ik heb gehad.”
Want het gaat niet goed met Jason. Hij belandt op de NICU waarna hij al snel gereanimeerd moet worden. “We werden er bij geroepen. Mijn benen voelden als glas dat elk moment kon breken. Het deed zo veel pijn om Jason zo te zien”, zegt Wesley.
Debbie: “Er stonden zoveel mensen rondom onze kleine held, zoveel geluiden, behalve van wie je geluid wilde horen.”

Rouwkaartje

Jason leeft uiteindelijk 3,5 uur en heeft zijn papa en mama nog kunnen zien. Samen met het geboortekaartje versturen Debbie en Wesley een rouwkaartje. Ze laten de Stichting Make a Memory foto’s maken. Debbie: “We kwamen na de crematie thuis met het idee dat we Jason nooit meer zouden zien. Net toen kregen we de foto’s van de stichting thuis.”
Het gezin is 2 jaar geleden verblijd met dochter Renske. Debbie is in Veldwijzer een 2-wekelijkse zelfhulpgroep gestart voor moeders die hun kindje zijn verloren in de leeftijd van 25 weken zwangerschap tot circa 1,5 jaar na de geboorte.
Wie belangstelling heeft, kan zich aanmelden voor de zelfhulpgroep kan via:

info@zelfhulpnetwerk.nl

Samen met het geboortekaartje versturen Debbie en Wesley een rouwkaartje. En ze laten de Stichting Make a Memory foto’s maken. Debbie: “We kwamen na de crematie thuis met het idee dat we Jason nooit meer zouden zien. Net toen kregen we de foto’s van de stichting thuis.”

Ontmoetingsavond

Als ervaringsdeskundigen zijn Debbie en Wesley do. 29 feb. van 19.00 tot 21.00 uur aanwezig op de bijeenkomst in de Veldwijzer. Ontmoeten en delen staan centraal. Aanmelden: mariangruiters@cordaadwelzijn.nl. Voor meer info: Debbie, (0) 53.319.065.

Samen met het geboortekaartje versturen ze een rouwkaartje