De organisaties binnen de Veldwijzer werken met vele vrijwilligers. Hoog tijd om ze eens kennis te laten maken met elkaar. FOTO: Henk Derks.
De organisaties binnen de Veldwijzer werken met vele vrijwilligers. Hoog tijd om ze eens kennis te laten maken met elkaar. FOTO: Henk Derks. Henk Derks

Gezellig: Buurten in dé Huiskamer

Maatschappelijk

Kim Dobek

“Wat een warme sfeer!”, klinkt het bij de Veldwijzer. In ‘De Huiskamer van Veldhoven’ aan de Sterrenlaan vindt de eerste ontmoetingsmiddag plaats voor vrijwilligers van Stichting Leergeld, de Voedselbank, SWOVE en Cordaad Welzijn. “Dit gaan we vaker doen!” 

VELDHOVEN - De organisaties binnen de Veldwijzer werken met vele vrijwilligers. Hoog tijd om ze eens kennis te laten maken met elkaar. Bij binnenkomst kiest iedereen een kleur. Die kleur verwijst naar de tafel waaraan je mag gaan zitten. Zo ontstaat er een maximale mix vanuit de verschillende organisaties. Het blijkt een mooie kruisbestuiving op te leveren. “Je hoort eens andere verhalen dan waar jezelf mee bezig bent”.

Ervaringen uitwisselen

Jacqueline van Poeteren, directeur van Cordaad Welzijn, benadrukt het belang van het vrijwilligerswerk hier in Veldhoven. En bedankt de vrijwilligers die deze ontmoeting hosten: Marije, Mia en Will.
Dan licht Jolanda Kennis, sociaal werker, de middag toe: “Deze ontmoeting gaat over elkaar leren kennen, het netwerk van vrijwilligers. Maar ook over wat je als vrijwilliger doet en tegenkomt in de praktijk. Het uitwisselen van ervaring is belangrijk. Je leert van elkaar wat werkt en wat niet… én waar je plezier aan beleeft.”

Van alles wat

Onder het genot van een kopje thee of koffie met gebak gaan de gesprekken van start. Er is een keur aan diversiteit: van chauffeur, gastvrouw, vrijwilliger bij de voorlees-expres, taalmaatje, vrijwilliger bij de Stichting Leergeld, ondersteuner van de talloze activiteiten bij SWOVE tot vrijwilliger bij het vluchtelingenwerk, de voedselbank of een ‘Vrijwilliger Ter Zijde’. Mensen luisteren aandachtig naar de invulling van het vrijwilligerswerk en de bijbehorende anekdotes. En niet onbelangrijk, er wordt veel gelachen.

Trots

Wat je vooral hoort, is de trots waarmee iedereen het vrijwilligerswerk uitvoert. Respect voor de medemens, betrokkenheid en woorden van trots hoor je aan iedere tafel terug. Zo zijn de activiteiten een belangrijke toevoeging aan het leven van een vrijwilliger. Je draagt bij aan het welbevinden van mensen in je eigen omgeving.

Maatschappelijke noodzaak

Wederom wordt duidelijk hoeveel in de samenleving afhankelijk is van deze vrijwilligers. Denk aan bestaanszekerheid, tegengaan van eenzaamheid, armoedebestrijding, mobiliteit, vluchtelingenwerk of ondersteuning op juridisch- en financieel gebied in een samenleving die vol zit met procedures en regelgeving.
Het vrijwilligerswerk is onlosmakelijk verbonden met veel maatschappelijk thema’s waar de politiek een opdracht heeft en die zouden ontsporen wanneer er geen vrijwilligers zouden zijn.

De bijeenkomst is succesvol gebleken en dus ook voor herhaling vatbaar. Niet te vaak, maar wel regelmatig elkaar toch weer ontmoeten en ervaringen delen. Delen is vermenigvuldigen!

Wat je vooral hoort, is de trots waarmee iedereen het vrijwilligers- werk uitvoert

Onder het genot van een kopje thee of koffie met gebak gaan de gesprekken van start. Er is een keur aan diversiteit: van chauffeur, gastvrouw, vrijwilliger bij de voorlees-expres, taalmaatje, vrijwilliger bij de Stichting Leergeld, ondersteuner van de talloze activiteiten bij SWOVE tot vrijwilliger bij het vluchtelingenwerk, de voedselbank of een ‘Vrijwilliger Ter Zijde’.

Ontmoetingsplaats

Veldwijzer wordt ook wel ‘De Huiskamer van Veldhoven’ genoemd. Het is hét onderdak van diverse sociaal-maatschappelijk organisaties in Veldhoven zoals Stichting Leergeld, de Voedselbank, SWOVE en Cordaad Welzijn.

Deze ontmoeting
gaat over
elkaar
leren kennen

Afbeelding