Frank Lodewijks, voorzitter Stichting Lentefeest, en Rob Rooijackers voorzitter Ronde Tafel 166 Veldhoven. FOTO: Bert Jansen.
Frank Lodewijks, voorzitter Stichting Lentefeest, en Rob Rooijackers voorzitter Ronde Tafel 166 Veldhoven. FOTO: Bert Jansen.

Goede doelen laten nú van zich horen!

Maatschappelijk

Ad Adriaans

Het 17e Lentefeest van Ronde Tafel 166 Veldhoven staat voor 23 maart 2024 op de agenda. De tafelaars willen met dit evenement weer goede doelen steunen. Aanmeldingen voor een bijdrage van de Ronde Tafel 166 zijn welkom.

VELDHOVEN - Ronde Tafel 166 is een serviceclub voor Veldhoven. Zelfontplooiing van de leden en het steunen van lokale goede doelen staan er centraal. Met regelmaat wordt een aanvraag van een lokale vereniging of stichting gehonoreerd met een cheque. Maar ook leveren de tafelaars extra handjes, zoals tijdens de intocht van Sinterklaas. “Dat doen we al jaren. De organisatie had problemen om dranghekken te plaatsen. Die klus nemen wij hen al jaren uit handen. We reserveren de hekken bij de gemeente, regelen het vervoer en plaatsen ze”, vertelt Frank Lodewijks, voorzitter van de Stichting Lentefeest.

Nieuwe leden

Ronde Tafel 166 Veldhoven telt nu 18 leden. Rob Rooijackers is sinds april de voorzitter. “Tijdens de Corona-periode was het lastig om nieuwe leden te werven. Gelukkig hebben we na die tijd enkele nieuwe leden kunnen verwelkomen. Een ledental tussen 16 en 20 is optimaal. Belangrijk is dat we van elkaar kunnen leren. Daarom zijn 16 tot 20 leden voldoende.”
Jaarlijks wordt er 12 keer vergaderd en er zijn evenzoveel activiteiten.

Succesformule

Om elk jaar goede doelen te steunen, is geld nodig. Daarvoor is het Lentefeest bedacht. Dat vindt elke 2 jaar plaats en blijkt al jaren een succesformule. Lodewijks: “2 jaar geleden haalden we met het Lentefeest ruim 68.000 euro op. Naast tal van bedrijven uit de regio hebben we 3 speciale sponsoren. Strand365, Bazelmans AV en Oogenlust maken het feest mede mogelijk. Daarnaast doen we vrijwel alles zelf en we hebben een gigantisch netwerk waarop we kunnen terugvallen.” 

Goede doelen

De 3 goede doelen mochten 2 jaar geleden elk 10.000 euro in ontvangst nemen. Wat overblijft gaat naar allerlei andere goede doelen. “Vaak gaat het om aanvragen van maar een paar honderd euro. Het hoeft niet altijd complex te zijn”, legt Rooijackers uit.
“Zo ging er een bedrag naar een mevrouw die heel kleine kledingstukken maakt voor te vroeg geboren overleden kindjes in het Máxima MC. Ook maakt ze kribbetje van stof waarin het baby’tje kan liggen. Verder gingen er bedragen naar onder meer alle KBO’s in Veldhoven en de Stichting Wensfiets.”

Aanmelden

Hoe worden de bedragen toegekend? Rooijackers: “We hebben een goede-doelencommissie. Tot een bepaald maximum mag die besluiten nemen over de toekenning van bedragen. Dit mandaat is voor de commissie belangrijk voor de snelheid van handelen.”
Ronde Tafel 166 Veldhoven vindt het belangrijk om op de avond van het Lentefeest al kenbaar te maken waar een deel van het geld naar toe gaat. Daarom roept zij goede doelen op om zich nu al aan te melden. De eisen waaraan moet worden voldaan, staan op de website van de tafelaars. Ook kaarten voor het Lentefeest zijn al te bestellen. Lodewijks: “Iedereen kan een toegangskaart kopen. Veel bedrijven komen ook naar het Lentefeest om hun netwerk te onderhouden.”

“Zo ging er een bedrag naar een mevrouw die heel kleine kledingstukken maakt voor te vroeg geboren overleden kindjes in het Máxima MC. Ook maakt ze kribbetje van stof waarin het baby’tje kan liggen.”

Oproep

Ronde Tafel Veldhoven roept goede doelen op om zich nu al aan te melden. De eisen waaraan moet worden voldaan, staan op de website:

rondetafelveldhoven.nl

‘2 jaar geleden
haalden
we ruim
68.000 euro op’

Goede doelen laten nú van zich horen!