Sonja Verstraeten (l) en  Yvonne Raaijmakers (m)  en Patricia Kohlen tijdens de jubileumeditie van het DementieCafé. FOTO: Bianca Kuijpers
Sonja Verstraeten (l) en Yvonne Raaijmakers (m) en Patricia Kohlen tijdens de jubileumeditie van het DementieCafé. FOTO: Bianca Kuijpers

Zorgen over dementie blijven actueel

Maatschappelijk

Bianca Kuijpers

Klinisch neuropsycholoog Sonja Verstraeten en neuroloog Yvonne Raaijmakers (Máxima MC) zijn 10 jaar geleden bij de aftrap van het DementieCafé in Veldhoven en spreken daar vorige week weer tijdens de jubileumeditie. Ze vertellen over het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie en beantwoorden vragen uit de drukbezochte zaal.

VELDHOVEN - Het DementieCafé is 10 jaar geleden opgezet door het Steunpunt Mantelzorg van SWOVE, Severinus, Seniorenraad Veldhoven, RSZK GGZE, Zuidzorg en MMC. Tegenwoordig zijn de eerste 3 nog steeds betrokken en daarnaast de gemeente en Bibliotheek Veldhoven.

Zaalvragen

Nadat de artsen enkele algemene vragen van Patricia Kohlen, coördinator dementie bij SWOVE beantwoorden, geven ze antwoord op de vele vragen uit de zaal. “Wat kan ik doen als ik met mijn partner naar de huisarts ga en mijn partner de test daar glansrijk doorstaat, terwijl ik thuis iets heel anders zie”, vraagt iemand. “De huisarts neemt een vrij eenvoudige test af die bij heel lichte klachten volstrekt normaal kan zijn. Dus ik zou ik zeker de zorgen kenbaar maken”, reageert Raaijmakers.

“Is het erfelijk?”, vraagt een ander. Dat blijkt van de vorm van dementie af te hangen. Alzheimer is maar voor een heel klein groepje erfelijk, bij Lewy body dementie speelt erfelijkheid geen rol, maar frontotemporale dementie is een vorm die veel bij jongere mensen voorkomt en waar erfelijkheid wel een groot deel bepaalt.

“Is er een boek over begeleiding van dementie voor familieleden?” “Ja die zijn er heel veel”, reageren de zorgtrajectbegeleiders die ook aanwezig zijn in de zaal. “Zoals de boeken van Ruud Dirksen en van Huub Buijsen. Wij hebben er een aantal, maar ook bij de bieb is er veel informatie.”

“Hoe is de hulpverlening ingericht op anderstaligen?” Verstraeten: “Dat is grote groep die ook bij ons komt en waarvoor testen hebben van de Erasmus Universiteit die speciaal ontwikkeld zijn voor anderstaligen zodat we ook daar betrouwbaar onderzoek kunnen doen.”

Openheid

“Als ik strenge jeugd had en niet uit mocht gaan en geen vrienden had, kan ik dan dementie krijgen?” “Los van de jeugd kan het altijd”, reageert Verstraeten. “Wel is het zo dat je veel onverwerkt verdriet of trauma’s op latere leeftijd voor geheugenproblemen kunnen zorgen, zonder dat het dementie hoeft te zijn. Dus het is belangrijk om daar openheid over te geven als je op een geheugenpoli komt.

“Wat te doen als patiënt alles ontkent?” “Dat is moeilijk. Als de omgeving het duidelijk merkt, lukt het soms toch om via de huisarts wat te laten nakijken, als een soort ‘apk-keuring’. Een huisarts kan ook bij mensen thuis komen. Op die manier kunnen mensen dan toch wel eens bij ons terecht komen. Dat het uiteindelijk belangrijk is om een diagnose te hebben, kan daarin meespelen.

Ook in 2024 zijn er weer verschillende edities van het dementiecafé met als thema’s onder meer euthanasie, dagbesteding en (ondervoeding).

‘Het is moeilijk als de omgeving het ontkent’