Volgens meest recente cijfers hebben zo’n 144.000 Brabanders suikerziekte, dat is 5,6% van alle inwoners binnen de provincie. In Veldhoven gaat het om 5,1%. FOTO: PixaBay.
Volgens meest recente cijfers hebben zo’n 144.000 Brabanders suikerziekte, dat is 5,6% van alle inwoners binnen de provincie. In Veldhoven gaat het om 5,1%. FOTO: PixaBay.

5,1% van alle Veldhovenaren heeft diabetes

Maatschappelijk

Koen van Groesen

Diabetes komt vaker voor dan veel mensen denken. Volgens meest recente cijfers hebben momenteel zo’n 144.000 Brabanders suikerziekte, wat neerkomt op 5,6% van alle inwoners binnen de provincie. Wel zijn er grote lokale verschillen. Gaat het in Veldhoven om 5,1% van de inwoners, in Woensdrecht gaat het om 7,1%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag, dinsdag 14 november. 

VELDHOVEN - Naar verhouding wonen er in Noord-Brabant iets minder diabetici dan in andere provincies. In Drenthe ligt het percentage het hoogst. Hier heeft 7,4% van de inwoners de diagnose diabetes gekregen. Ook in Limburg (7,1%) en Groningen (6,8%) hebben relatief veel mensen suikerziekte. In Utrecht ligt het percentage het laagst (5,1%).

Meeste diabetici

Binnen Brabant zijn er grote lokale verschillen. Volgens meest recente cijfers wonen de meeste mensen met diabetes in Woensdrecht. In deze gemeente heeft 7,1% van de inwoners suikerziekte. Ook in Bergen op Zoom ligt het percentage veel hoger dan elders in de provincie. De Top-5 van gemeenten met naar verhouding de meeste diabetici:

1. Woensdrecht: 7,1%
2. Bergen op Zoom: 6,9%
3. Halderberge: 6,9%
4. Rucphen: 6,8%
5. Baarle-Nassau: 6,7%

In Bladel, Eersel, Oirschot en Waalre ligt het percentage juist het laagst. In alle 4 de gemeenten heeft 4,4% van de inwoners suikerziekte. Veldhoven scoort 5,1%

Hoge prijs

Kijkend naar de vergoeding die verzekeraars betaalden aan de apotheken voor patiënten met type 2 diabetes, dan zien we een forse stijging. In 2018 kost dit per gebruiker per jaar gemiddeld 35,57 euro en in 2022 liep dit op naar 93,06 euro. Dit komt neer op een stijging van 161,7%. De prijsstijging is gebaseerd op de 28 voorgeschreven medicijnen voor diabetes type 2.

Voor mensen met diabetes type 1, die een behandeling met insuline nodig hebben, zijn de kosten voor dit injectiemiddel over het algemeen in prijs afgenomen. Voor meer informatie over het onderzoek:

https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/onderzoek/diabetes

Onderzoek

Bladel, Eersel,
Oirschot en
Waalre
scoren lager

Afbeelding