Vincent Koenen (links) overhandigt de autismevriendelijkheidsprijs name het Nederlands Autisme Register. FOTO: Bert Jansen,
Vincent Koenen (links) overhandigt de autismevriendelijkheidsprijs name het Nederlands Autisme Register. FOTO: Bert Jansen,

Veldhoven is goed bezig met autisme

Maatschappelijk

Ad Adriaans

De allereerste autismevriendelijkheidsprijs is in Nederland toegekend aan de gemeente Veldhoven. De bijzondere prijs is afgelopen week maandag 6 november in ontvangst genomen door de ouderinitiatieven JOVO en Woondroom aan de Vos en de Ree.

VELDHOVEN - Sinds 2014 wonen aan de Vos 23 jongvolwassenen met autisme. 15 horen bij de Stichting JOVO en 8 vallen onder de Stichting Woondroom. 

Ouderinitiatief

Het woonverblijf wordt gehuurd van Woonstichting ‘thuis. “De bewoners huren een appartement van ons. Gemiddeld stromen er jaarlijks een paar uit. We willen graag jonge instroom zodat ook de ouders wat jonger zijn”, vertelt Lia Speekenbrink, secretaris van stichting JOVO. Want met uitzondering van de begeleiding van de bewoners, regelen de ouders alles daaromheen.
De gemeente Veldhoven is heel betrokken bij het ouderinitiatief. Zo heeft Woondroom onlangs de beleidsmedewerker op bezoek gekregen en eind 2022 is wethouder Huub Stroeks er ontvangen. Hij heeft een idee gekregen van het reilen en zeilen en wat er financieel nodig is om het initiatief draaiende te houden. Zo is er dagelijks begeleiding aanwezig en 24 uur per dag iemand beschikbaar als er hulp nodig is.

3.000 deelnemers

In 2013 ziet het Nederlands Autisme Register (NAR) het licht. Het register is opgericht door de Nederlandse Vereniging voor Autisme en de Vrije Universiteit van Amsterdam. “We willen autisme beter begrijpen en beter begeleiden. Inmiddels zitten in het register zo’n 3.000 deelnemers. Jaarlijks vullen zij een vragenlijst voor ons in”, zegt Sander Begeer, hoogleraar psychologie aan de VU Amsterdam. Ambassadeur van het NAR is Vincent van Loenen. Hij is in Veldhoven om de prijs te overhandigen. “Deelnemers hebben aangegeven dat Veldhoven goed met autisme omgaat en dat Veldhoven de beste plek is om te wonen.”
De prijs is in het leven groepen, omdat inmiddels 10 jaar onderzoek wordt gedaan naar het leven met autisme. Van Loenen: “Om de prijs uit te reiken namen we contact op met de gemeente Veldhoven. Zij vertelde ons dat de prijs thuishoorde bij de ouderinitiatieven JOVO en Woondroom.”

Eftelingliefhebber

Stefan leeft al 49 jaar met autisme. Hij woont inmiddels 7 jaar bij JOVO. “Het bevalt mij hier heel goed.”
2 dagdelen per week doet hij vrijwilligerswerk bij Run at Work op De Run. “Daar doe ik bijvoorbeeld inpakwerk of stickerwerk. Maar het fijnste werk vind ik het sorteren van rekeningen voor een bedrijf.”
Elke vrijdagmiddag kookt hij onder begeleiding, “Op internet zoek ik dan een lekker recept op. Bijvoorbeeld een ovenschotel of een lekkere lasagne.”
Met zijn vrije tijd weet hij ook wel raad. “Op YouTube kijken en films en series kijken. Ook ga ik wel eens naar de bioscoop en het theater. Verder ben ik een enorme Eftelingliefhebber. Ik heb er een abonnement van. Het mooiste vind ik de darkrides zoals de Fata Morgana.”
Stefan wil niet meer weg bij JOVO. “Ik wil hier graag tot mijn dood blijven wonen.”

jovoveldhoven.nl

woondroomveldhoven.nl

Aanmelden

Bij beide ouderinitiatieven kunnen jongvolwassenen zich nog aanmelden. Meer informatie hierover is te vinden op de websites van de organisaties: jovoveldhoven.nl en woondroomveldhoven.nl.

Filmopnamen

Van het bezoek aan Veldhoven en de uitreiking van de prijs zijn filmopnamen gemaakt. De beelden zijn zaterdag 11 november getoond tijdens het jaarlijkse NVA-autismecongres op de Vrije Universiteit van Amsterdam.

‘Het
bevalt mij
hier
heel goed’