Internist-oncoloog Simkens: "Ook voor familie en vrienden is het fijn als er een plek is waar ze hun ongerustheid kunnen uiten en vragen mogen stellen. Patiënten denken op den duur ‘ik wil niet zeuren' of ‘ik zal mijn naasten er maar niet mee lastig vallen'. Die naasten denken op hun beurt vaak hetzelfde en ook voor hen kan het Inlooppunt van het MOC iets betekenen.”Lindy Wijnen, van De Eik: "In De Eik kunnen mensen terecht voor een goed gesprek in een huiselijke sfeer. (...). Bovendien is het een plek om lotgenoten te ontmoeten. De huiselijkheid die De Eik kenmerkt willen we ook graag creëren in Máxima MC.” Foto: Karin Verhoog
Internist-oncoloog Simkens: "Ook voor familie en vrienden is het fijn als er een plek is waar ze hun ongerustheid kunnen uiten en vragen mogen stellen. Patiënten denken op den duur ‘ik wil niet zeuren' of ‘ik zal mijn naasten er maar niet mee lastig vallen'. Die naasten denken op hun beurt vaak hetzelfde en ook voor hen kan het Inlooppunt van het MOC iets betekenen.”Lindy Wijnen, van De Eik: "In De Eik kunnen mensen terecht voor een goed gesprek in een huiselijke sfeer. (...). Bovendien is het een plek om lotgenoten te ontmoeten. De huiselijkheid die De Eik kenmerkt willen we ook graag creëren in Máxima MC.” Foto: Karin Verhoog Karin Verhoog Fotografie

Inlooppunt Máxima MC voor wie kanker heeft

Gezondheid

In april opent het Inlooppunt Leven met en na kanker van het Máxima Oncologisch Centrum (MOC) haar deuren. Een team van goed opgeleide vrijwilligers gaat kankerpatiënten in de 2 locaties van het Máxima MC (MMC) psychosociale ondersteuning bieden. Dit gebeurt in samenwerking met De Eik, het regionale centrum dat zich al jaren voor dezelfde doelgroep inzet. 

VELDHOVEN - 3 jaar geleden kreeg Ton Beysens (75) te horen dat hij uitgezaaide longkanker had. “Een enorme schok”, herinnert hij zich. “Waar ik op dat moment geen raad mee wist. Ik kreeg de uitslag en een behandelplan, ik maakte de nodige vervolgafspraken en stapte in mijn auto naar huis. Eenmaal thuis wist ik niet waar ik het moest zoeken. Niemand kon op dat moment al mijn heftige gevoelens opvangen, maar ik had het fijn gevonden als er in het ziekenhuis een plek was geweest waar ik even in alle rust het slechte nieuws had kunnen laten zakken en bij iemand een luisterend oor had gevonden.” 

Luisterend oor

Aan precies díe behoefte gaat Máxima MC in zowel de Veldhovense als de Eindhovense locatie vanaf april voldoen. De diagnose kanker zet een mensenleven op z’n kop, weet internist-oncoloog Lieke Simkens als geen ander. Daarover zegt ze: “Tijdens mijn drukke spreekuur heb ik gemiddeld genomen 15 minuten per patiënt. Daarin moet ik hem of haar vertellen hoe hij of zij er medisch gezien vóór staat, moet ik de behandelmogelijkheden bespreken en wil ik ook graag reageren op wat dit alles voor hem of haar betekent. Ik probeer dat kwartier zo efficiënt mogelijk te gebruiken, maar ik heb gewoonweg niet de tijd om de aandacht te geven die ik zou willen. Daarom ben ik blij dat er op korte termijn een team goed opgeleide vrijwilligers komt, dat in alle rust een luisterend oor biedt.”
“Het draait in het ziekenhuis in de 1e plaats om de patiënt, maar vergeet hun naasten niet”, zegt Angelique Brands, die als verpleegkundig specialist borstkanker weet hoe groot de impact van deze ziekte op familie en vrienden kan zijn.

Gezondheid

Arts Lieke Simkens hoopt dat het Inlooppunt een verbinding gaat vormen tussen het ziekenhuis en thuis. “Als kankerpatiënt ben je vaak in het ziekenhuis. Het is fijn als daar een plek is waar je informeel wordt opgevangen, jezelf kunt zijn, raad kunt vragen en aanvullende informatie kunt krijgen.”
De inlooppunten zijn op werkdagen open.

‘Het is fijn
als er plek is
voor informele
opvang’

Kanker neoplasma. FOTO: PixaBay.
Afbeelding