Sjackelien Wirken en haar stiefdochter Liz Wirken leren allebei nieuwe mensen kennen dankzij de Oerse Braderie. FOTO: Bert Jansen
Sjackelien Wirken en haar stiefdochter Liz Wirken leren allebei nieuwe mensen kennen dankzij de Oerse Braderie. FOTO: Bert Jansen

Vrienden dankzij de Oerse Braderie

Cultuur

Bianca Kuijpers

In Oerle is het al 24 jaar de gewoonte dat tieners geld inzamelen voor hun jaarlijkse activiteiten met het Tiener Comité Oerle (TCO) tijdens de Oerse Braderie. Deze is dit jaar op zon. 7 apr. van 11.00 tot 17.00 uur aan de Oude Kerkstraat en de Zandoerleseweg. Door de groei van Oerle is ook het TCO gegroeid. Zijn er vorig jaar nog zo’n 30 deelnemers, dit jaar zijn er dat 53, waaronder ook steeds meer expatkinderen. Per deelnemende tiener helpt ook een ouder tijdens de braderie. Daarnaast ondersteunt een aantal oud-bestuursleden.

VELDHOVEN - Het werken op de Oerse Braderie betekent voor Liz Wirken (15) meer dan alleen maar geld ophalen voor het TCO. “Ik ben nu vier jaar betrokken bij het TCO en ik heb in die jaren heel wat vrienden gemaakt. Dit is mijn laatste jaar, omdat je na de middelbare school stopt bij het TCO. Toen ik begon, kende ik wat mensen die vroegen of ik erbij wilde komen. We woonden nog niet zo lang in Oerle en Sjackelien zei ook: ‘Zou je het niet leuk vinden hier wat meer mensen te leren kennen?’ Ik doe nu ook buiten het tienercomité leuke dingen met de mensen die ik daar heb ontmoet.”

Stiefmoeder Sjackelien Wirken (45) wordt in Liz’ 2e jaar gevraagd door een buurman. “Ik zou eigenlijk gewoon een keer komen kijken, maar voor ik het wist zat ik in het bestuur. Dat ging heel sneaky”, lacht ze.
“Maar ik vind het leuk om dingen te regelen en om mee te gaan met de activiteiten. En als iedereen denkt: ik heb daar geen tijd voor, kan zo’n initiatief ook niet blijven bestaan. Dat is voor mij ook een reden om mee te doen.”

Steentje bijdragen

De tieners die bij het TCO zitten helpen verplicht mee op de braderie. De voorbereiding wordt door de ouders gedaan. Sjackelien: “Iedereen draagt een steentje bij. Van de ouders verwachten we dat ook, maar het is ook altijd wel heel gezellig en voor iedereen een leuke manier om elkaar weer te ontmoeten. Als je van de basisschool afgaat zie je elkaar niet meer zoveel en op deze wijze kom je toch weer met elkaar in contact.”

Naast zo’n 150 kramen is er dit jaar de Skywatch die 50 meter de hoogte in gaat om over heel Oerle te kunnen uitkijken. Hiervoor zijn op de dag zelf kaartjes te koop voor een tijdslot. Kaartjes kosten 5,00 euro. In d’Ouw School is een snuffelmarkt. Op het veld naast de basisschool is een kinderplein met optredens van Cardo Dance Department een draaimolen, verschillende opblaasattracties en livemuziek.

De braderie is toegankelijk via een ingang ter hoogte van de kerk en eentje aan de Zandoerleseweg. Parkeren kan aan de Zandoerleseweg, volg hiervoor de borden. Er zijn fietsenstallingen bij ‘de Oerse hoop’; vlakbij de kerk en aan de Zandoerleseweg.
De entree bedraagt 2,50 euro. Kinderen krijgen voor hun entreekaartje een gratis suikerspin en mogen op de attracties, ook kunnen ze zich laten schminken. De opbrengst komt volledige ten goede aan de activiteiten van het TCO.

‘We doen ook buiten het tienercomité leuke dingen’