De palmeres van Bert Alessie is uitgebreid en indrukwekkend te noemen. FOTO: Bert Jansen.
De palmeres van Bert Alessie is uitgebreid en indrukwekkend te noemen. FOTO: Bert Jansen.

dirigent verrast tijdens jubileumconcert

Cultuur

Ad Adriaans

Bert Alessie (76) heeft zondag 19 november de Veldhovense Cultuurprijs 2023 ontvangen. De Veldhovenaar is al een halve eeuw een bekendheid in de regionale korenwereld. Zonder te twijfelen heeft de jury de prijs unaniem aan hem toegekend.

VELDHOVEN - Theater De Schalm is zondag 19 november tot de laatste plaats bezet als speaker Arjan Kruik iedereen welkom heet bij het theaterconcert Goed, Beter, Bert. Het is een jubileumconcert voor Bert Alessie vanwege het feit dat hij al 50 jaar dirigent en arrangeur is. Momenteel dirigeert hij de zanggroepen Hajim uit Veldhoven, Pur Sang uit Bergeijk en Myrtha Musica uit Hooge Mierde. Zanggroep Hajim is voor dit concert uitgebreid met een aantal gastzangers. Voor de muzikale ondersteuning is er een combo van 7 muzikanten.
Wat de jubilerende dirigent echt niet weet - absoluut niet - is dat de jury van de Veldhovense Cultuurprijs in rij 5 zit in de zaal zit.

Verdiensten

Maar daar komt hij na de pauze al snel achter. Als zijn echtgenote ook op het podium is geroepen, komen achtereenvolgens wethouder Jeroen Rooijakkers en de juryleden Erik Caris (Art4U), Sjoert Bossers (De Schalm), Dorine Prinsen (Bibliotheek) en Hans Sonnemans (’t Oude Slot) op de planken. De wethouder schetst vervolgens de verdiensten van Alessie. Die starten in 1973 als de toenmalige pastoor van de boerderijkerk in Zonderwijk hem vraagt als plaatsvervangend dirigent. Later volgen de koren Young Harvest, Sheliak en Hajim. Bijzonder is ook dat de prijswinnaar heel veel arrangementen zelf heeft geschreven. Daaronder valt ook het lied ‘Morgen gaat het beter’ ten behoeve van het 100-jarig bestaan van de gemeente Veldhoven.
Op zijn palmares prijkt ook zijn leidende rol in een aantal producties zoals Christmas Carol, Oliver Twist en Atlantis.
De Alexanderband kan eveneens op Alessie rekenen. Bij het orkest voor mensen met een verstandelijke beperking heeft hij de leiding over een groep blazers. Ook arrangeert hij de muziek voor de bandleden van dit orkest.

Bronzen penning

De Veldhovenaar staat niet graag in het middelpunt, maar nu kan hij er niet meer omheen. Er zijn bloemen voor de jubilaris en zijn echtgenote. De prijs, een bronzen penning, ontworpen door de Veldhovense kunstenaar Jan Dams, wordt voor de 10e keer uitgereikt. Dan vervolgt de zanggroep onder leiding van Alessie het concert met het voor de dirigent dan toepasselijke nummer ‘What a feeling’.

Genieten

Bij deze verrassing blijft het niet. Zo is er enkele keren een kort intermezzo. “Opa wilde heel graag een muzikaal intermezzo”, zegt zijn kleinkind Femke die ook in het combo speelt. Vervolgens treedt Femke op met een saxofoonkwartet.
Dan verschijnen 2 makkelijke stoelen op het podium. “We hebben een greep uit het fotoarchief van Bert gedaan”, vertelt Kruik de zaal. De foto’s, geprojecteerd op een groot scherm, roepen de nodige anekdotes op. Het publiek geniet er met volle teugen van, net als van het concert. De zanggroep zingt steeds weer in een andere outfit en setting nummers uit onder meer musicals, compilaties van Abba en uit Les Misérables tot tophits van Queen.

De Veldhovenaar staat niet graag in het middelpunt, maar nu kan hij er niet meer omheen. Er zijn bloemen voor de jubilaris en zijn echtgenote. De prijs, een bronzen penning, ontworpen door de Veldhovense kunstenaar Jan Dams, wordt voor de 10e keer uitgereikt.

Op initiatief van...

De Veldhovense Cultuurprijs is op initiatief van Museum ‘t Oude Slot in 2014 in het leven geroepen. In aanmerking komen personen, organisaties of instellingen die van belang zijn voor het Veldhovense culturele veld. Dit kunnen zowel gevestigde namen zijn als aanstormend talent.

De jury van
de Cultuurprijs
zit in rij 5
in de zaal...

Dirigent verrast tijdens jubileumconcert