Afbeelding
Brigit Strijbos

(In)Tolerantie

Column

Elke week verzorgt een bestuurder uit het College van Burgemeester en Wethouders een column in het Veldhovens Weekblad. Zij geven daarmee een inkijkje in hun rol als burgemeester of wethouder. Deze week is de beurt weer burgemeesterMarcel Delhez.

Afgelopen weken stonden voor mij als burgemeester in het teken van vele ceremoniële taken. En niet de minste: lintjesregen, Koningsdag, 4 mei Herdenking en Bevrijdingsdag op 5 mei. Stuk voor stuk momenten om bij stil te staan. Gebeurtenissen die doen denken aan het verleden, heden en de toekomst en aan Veldhoven en (ver) daarbuiten. Mijn gevoel dit jaar bij al deze gebeurtenissen was dat ze intensiever beleefd worden dan ooit. Intenser en met meer betekenisgeving. Ik denk dat de situatie in de wereld daar voor een deel debet aan is. En dat vertaalt zich natuurlijk ook bij de dingen die we hier in Veldhoven meemaken. Aan de ene kant oorlog in Europa en net daarbuiten. Aan de andere kant herdenken we slachtoffers van oorlog en vieren we bevrijding van bijna 80 jaar geleden. Het lijkt zo kortgeleden. De angst van mensen voor een nieuwe oorlog aan de ene kant en de blije gezichten en waarderingen voor de ontvangers van een koninklijke onderscheiding aan de andere kant.

              Intenser en met meer
                  betekenisgeving

Diegenen die mijn Facebookpagina volgen weten dat ik afgelopen weken ook heb gesproken met de Indiase ambassadeur en mijn collega burgemeester uit Amstelveen. Het gesprek ging mede over (in)tolerantie. Een actueel onderwerp kun je wel zeggen. Hoe kunnen nieuwe culturen zich mengen met onze Veldhovense? Hoe zorgen we ervoor dat we elkaar beter begrijpen en wat toleranter naar elkaar kunnen zijn. Daarin kunnen we leren van elkaar. De wereld zullen we niet meteen veranderen, maar laten we beginnen in Veldhoven.

Marcel Delhez, burgemeester van Veldhoven.

Column van B&W