Veldhoven Jordy Graat
Veldhoven Jordy Graat Foto: Bert Jansen

Rob uit Best

Column

Je kan niet zeggen dat de maand maart saai is. Misschien omdat je bijkomt van carnaval en vooruit kijkt naar de zomer, maar er is genoeg te doen.
Jaren geleden maakte ik kennis met ene Rob. Die kwam altijd op zaterdagavond langs in de kroeg waar ik draaide. Hangend aan de bar was het altijd lachen, gieren en brullen. Nu jaren later staat hij jaarlijks in een uitverkocht Gelredome als Snollebollekes. Dat betekent voor mij om Veldhoven een weekendje te verruilen voor Arnhem.
Geloof mij, ik denk altijd dat die Gelderlanders stiekem bij Brabant willen horen. De gezelligheid en het feest willen ze maar al te graag in de eigen provincie. Het is gewoon gaaf om te zien dat er zoveel mensen vanuit het zuiden komen.

 Hangend aan de bar was het altijd
        lachen, gieren en brullen

Ik zie Rob wekelijks voor onze podcast (Groeten uit het Zuiden, red.) dus je weet hoeveel voorbereiding eraan vastzit. Ook de manier van een programma samenstellen en het publiek verrassen is natuurlijk een lang lopend project. Soms denken mensen weleens dat er even een podium komt en daar zie je dan mensen zingen. Maar dat is toch een flinke vergissing. Achter ieder lampje, muziekje of stukje podium zit een gedachte. Want je moet met heel veel dingen rekening houden.
Ik had overigens nooit gedacht dat de jongen die ik altijd aan de bar van de kroeg zag, ooit nog 12 keer in een Gelredome zou staan. Het avontuur duurt in ieder geval voort want ook in 2025 is er al weer een weekend gereserveerd om van links naar rechts te gaan.
Ik moet altijd wel lachen dat sommige mensen het machtig interessant vinden dat ik hem tot een goede vriend mag rekenen. Voor mij is hij in al die jaren niet anders geworden, de trots wat hij allemaal doet des te groter. En uiteindelijk blijft ie voor mij gewoon Rob uit Best.

Jordy Graat.

Column van Jordy Graat