Afbeelding
Brigit Strijbos

Zalig of vrolijk

Column

Elke week verzorgt een bestuurder uit het College van Burgemeester en Wethouders een column in het Veldhovens Weekblad. Zij geven daarmee een inkijkje in hun rol als burgemeester of wethouder. Deze week is de beurt weer aan burgemeester Marcel Delhez.

Pasen staat voor de deur! En waar denk je als eerste aan? Juist, eieren. Ook de paasbrunch, het eieren zoeken en de klassieker ‘Bedankt fuur die bloehmen!’ zijn weer van de partij. Die laatste uitspraak is van de paus, die dat jarenlang herhaalde tijdens zijn paasmis.

Laten we eens teruggaan, zo’n 45 jaar geleden. In de weken voor Pasen stond voor ons, katholieke schoolkinderen, het oefenen van een toneelstukje voor de kerk op het programma, met name op Witte Donderdag. Voor de niet-katholieken onder ons: dan was de herdenking van het Laatste Avondmaal. Als je geluk had, mocht je Jezus of een apostel spelen. Vreemd genoeg stond bijna niemand te popelen om de rol van Judas op zich te nemen.

     ’Bedankt fuur die bloehmen!’


Maar Pasen betekende bij ons thuis ook nieuwe kleding. Je moest er immers piekfijn uitzien voor opa en oma wanneer je op familiebezoek ging in Breda om ze een zalig Pasen te wensen.

Pasen betekent ook het begin van de lente. De natuur komt tot leven, de dagen worden langer en af en toe kunnen we al op het terras genieten van een stralend zonnetje. Dat zorgt doorgaans voor een flinke dosis vrolijkheid. Naar de kerk gaan is voor velen niet langer de gewoonte, en zo verandert ook de betekenis van Pasen.

Toch blijft samenzijn belangrijk. Het Laatste Avondmaal is getransformeerd tot een uitbundige paasbrunch. De bloemen halen we bij Keijzers Rozen of Liebrechts, om aan opa en oma te geven. En we wensen elkaar, en dat wens ik u ook: een zalig of vrolijk Pasen!

Marcel Delhez, burgemeester gemeente Veldhoven.

Column van B&W