Veldhoven Jordy Graat
Veldhoven Jordy Graat Foto: Bert Jansen

Dat was ‘ie weer!

Column

Pfoe, dat is echt snel gegaan. Carnaval 2024 zit er weer op. Wat is dat toch jammer!
Alle dagen heb ik intens genoten van alles en iedereen. Soms hoopte ik dat er 48 uur in een dag zaten.
Na maanden voorbereiding konden we vanaf vrijdag los en was het een sneltrein van feest, gezelligheid en polonaises. Ik heb de meeste prachtige creaties gezien qua pakken, tientallen keren de slappe lach gehad en vooral genoten van de hele sfeer. Want dat is natuurlijk óók carnaval: de manier waarop we dit vieren. Niks moet, alles mag.

Vooral plezier is voor mij carnaval

Ik moet soms aan mensen van buiten Brabant weleens uitleggen wat carnaval nou precies is. Die hebben nog steeds dat stereotype beeld van zuipen, vreemdgaan en onzin. Gelukkig kan ik in een paar zinnen steeds beter vertellen dat dat niet klopt.
Neem de optocht door Rommelgat, de vele plekken waar in ons mooie dorp carnaval wordt gevierd, de vrienden en vriendinnen die weer samen komen, maar ook de ontelbare herinneringen die je maakt tijdens die dagen. Verbroedering, liefde maar vooral plezier is voor mij carnaval. Even geen gezeik maar gewoon lekker een feestje maken.
En nu? Nu val ik weer in dat zwarte gat. Dat het na maanden van voorbereiding afgelopen is en we moeten wachten tot volgend jaar.
Ik vind de dagen na carnaval altijd een grote ellende. Iedereen is weer helemaal zichzelf en de pakjes gaan terug de kast in. Wat overblijft zijn de foto’s en video’s waar je nog eens naar kijkt. Wat dat betreft is carnaval ook zeker nagenieten. En ik hoop dat iedereen in Rommelgat dat ook gaat doen.
Als straks de laatste confetti is verdwenen, dan leven we weer toe naar 2025. Dat komt sneller dan je denkt, tenminste, dat hoop ik maar.
Carnaval blijft het meest geweldige feestje van het jaar.

Jordy Graat.

Column van Jordy Graat