Een schitterend exemplaar van een bosuil zoals die veel voorkomen in het Dommeldal. FOTO: Natuurmonumenten.
Een schitterend exemplaar van een bosuil zoals die veel voorkomen in het Dommeldal. FOTO: Natuurmonumenten.

Bosuilenwandeling in het Dommeldal

Activiteit

Van de redactie

Natuurmonumenten verzorgt op vrijdagavond 23 februari in de Kempenregio een avontuurlijke bosuilenwandeling in het Dommeldal. Deelnemers zullen ogen en oren te kort komen, want ook in het pikkedonker is het Dommeldal vol leven. 

RIETHOVEN - Bosuilen voelen zich dankzij de afwisseling van bos, beek en weilanden goed thuis in het Dommeldal. Hier wonen ze in holle bomen of nestkasten.
Bosuilen jagen ’s nachts; vanwege hun uitstekende gehoor weten ze zelfs in het pikkedonker hun prooi te vinden en te verschalken. Ze zijn niet kieskeurig in wat ze eten. Zowel muizen, vogels, kikkers als kevers en zelfs af en toe een visje, staan op het menu.

Griezelroep

Het is niet veel mensen bekend, maar de bosuil is veruit de meest voorkomende uil in Nederland maar wordt vanwege zijn nachtelijke activiteit maar zelden gezien. Hun roep is echter onmiskenbaar; het typerende hoe…hoe-hoe-hoe-hoeeee….
Deze herkenbare roep is overigens ook vaak te horen in griezel- en horrorfilms en is misschien wel het bekendste uilengeluid ter wereld. Of tijdens de wandeling de uilen die avond hun roepen zullen gaan laten horen is altijd een verrassing.

Handig om te weten:

Voor deelname aan deze bosuilenwandeling in het Dommeldal, is aanmelden noodzakelijk. Deelname kost leden van Natuurmonumenten slechts 8,75 euro; niet-leden betalen een deelnamebedrag van 12,50 euro.
Deze excursie is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Honden mogen helaas niet mee op pad.
Verder geldt het vriendelijke advies om bij deelname aan de wandeling laarzen of stevige schoenen aan te trekken, want het Dommeldal kan erg nat zijn.

Hun roep is het
typerende
hoe…hoe-hoe-hoe-hoeeee….

Vrijdagavond 23 februari gaat de avontuurlijke bosuilenwandeling om 19.00 uur van start op de parkeerplaats bij Café/Camping de Volmolen, Volmolen 1 in Riethoven. Deelname uitsluitend na aanmelding op de website

nm.nl/agenda

Mee op pad?

Bosuil is veruit de meest voorkomende uil in Nederland

Afbeelding