De 83-jarigen, v.l.n.r: Frans Spanjers, Henk van de Ven en Ed Schaffer. FOTO: Bert Jansen.
De 83-jarigen, v.l.n.r: Frans Spanjers, Henk van de Ven en Ed Schaffer. FOTO: Bert Jansen.

83 jaar en nog elke week op het veld

Sport

Ad Adriaans

In 2015 is Rood-Wit Veldhoven de 1e voetbalvereniging in Veldhoven die het ‘walking football - wandelend voetbal’ introduceert. 3 mannen van 83 jaar trappen nog steeds elke week een balletje met de andere actieve leden van de OldStars Rood-Wit Veldhoven.

VELDHOVEN - De honger naar de bal is nog steeds groot bij de 83-jarigen Frans Spanjers, Henk van de Ven en Ed Schaffer. Van de Ven voetbalt al 59 jaar op de velden van Rood-Wit. “Het samenzijn en goals maken, dat vind ik het mooiste van voetbal”, zegt Van de Ven, die topscorer is van de OldStars Rood-Wit Veldhoven.

Geen slidings

Walking football kent in tegenstelling tot veteranenvoetbal aangepaste regels. Zo wordt er niet gerend, er worden geen slidings gemaakt en de bal mag niet boven heuphoogte komen. Het speelveld meet 41 bij 21 meter waarop 2 teams bestaande uit 6 spelers het 15 minuten tegen elkaar opnemen. Er is ook een scheidsrechter.

Een man of 22

Elke woensdag zijn de 60-plussers van 10.00 tot 11.30 uur te vinden bij Rood-Wit. “Veel van ons zijn al kort na 09.00 uur op het sportpark om de laatste nieuwtjes door te spreken. Wij 83-jarigen slaan geen woensdag over”, zegt Schaffer die in het verleden een fervent schaatser was. “Bij aankomst kijken we wie er zijn en op basis daarvan proberen we evenwichtige teams samen te stellen. Gemiddeld is er een man of 22.”
Om 10.00 uur beginnen de spelers met een warming up, waarna 3 wedstrijdjes van 1 kwartier volgen. “De honger naar de bal is groot, dus de warming up moet niet te lang duren”, zegt Spanjers met een lach. Het is nog goed vol te houden voor de 83-jarige Wintelrenaar. “Wel op tijd een tandje terugschakelen, vooral in de 3e helft.”

Sociale aspect

En na de 3 wedstrijdjes volgt de 4e helft in de kantine, want het sociale aspect is ook belangrijk, stelt voorzitter Jan Baltussen. “Je moet wel iets met voetballen hebben bij ons, maar de focus ligt ook op het sociale aspect. Spelers die niet meer kunnen voetballen, blijven vaak lid omdat anders de contacten wegvallen. Ze blijven zo betrokken en zijn ook aanwezig bij activiteiten die we buiten het voetbal houden.”
Zo is er een fietstocht, een kerstbrunch en aan het eind van het seizoen een paëllamiddag. Vermeldenswaard is ook de Opaasdag die de OldStars sinds 2016 houden.

42 leden, waarvan 30 actieve voetballers


Dat is een toernooi op Tweede Paasdag waarbij opa’s met hun kleinkinderen een toernooi spelen.

Boven de 70

Wie mee wil doen met de OldStars, is 60 jaar of ouder. De gemiddelde leeftijd ligt boven de 70 jaar. Baltussen: “Er zijn 42 leden waarvan 30 actieve voetballers. We doen minimaal aan externe toernooien mee omdat daar het prestatieve de boventoon voert. Met onze leden kunnen we makkelijk een eigen toernooi houden.”
Stef Coolen voetbalt zelf niet meer, maar hij verzorgt het digitale contactblad voor de leden. “Dat heet Old News en verschijnt 2 keer per maand. Dat is heel uitzonderlijk voor een voetbalclub”, weet hij.

Op de foto de 83-jarigen, v.l.n.r: Frans Spanjers, Henk van de Ven en Ed Schaffer.

Walking football

Bij Walking football wordt niet gerend, worden geen slidings gemaakt en mag de bal mag niet boven heuphoogte komen. Het speelveld meet 41 bij 21 meter, waarop 2 teams bestaande uit 6 spelers het 15 minuten tegen elkaar opnemen. Er is ook een scheidsrechter.

Toernooi, woe. 15 mei

Gezien het 100-jarig bestaan van Rood-Wit Veldhoven, houden de OldStars woe. 15 mei een toernooi. “Dat doen we samen met RKVVO, de enige andere club in Veldhoven die walking football aanbiedt. De wedstrijden beginnen om 11.00 uur en iedereen is daarbij welkom”, weet Baltussen.

‘Wij 83-jarigen
slaan
geen woensdag over’