“Ik ben een echt paardenmeisje”, lacht Sylvia van Grimbergen. FOTO: Bert Jansen.
“Ik ben een echt paardenmeisje”, lacht Sylvia van Grimbergen. FOTO: Bert Jansen.

‘Vagueros’ en westernriding in Wintelre!

Evenement

Van de redactie

Hemelvaartsdag 9 mei organiseert Westernriding Veldhoven een actievol evenement. Paarden en ruiters laten zien hoe ze de samenwerking tot in de perfectie beheersen.

VELDHOVEN - “Ik ben een echt paardenmeisje,” lacht Sylvia van Grimbergen. “Vanaf mijn 5e jaar ben ik begonnen met paardrijden. Eerst dressuur en heb gereden op Z-niveau. Zo’n 25 jaar geleden ben ik overgestapt naar de westernsport.” 

Westernriding

Westernriding vindt zijn oorsprong in Spanje met de ‘vaqueros - cowboys’. De Spanjaarden brengen paarden en kennis mee tijdens de ontdekkingstochten naar Amerika en daar is Westernriding ontstaan, zoals dat nu gekend is: cowboys, die samen met hun paarden op hun tochten het vee in de gaten houden om van A naar B te komen.
“Een westernpaard moest dus rustig en betrouwbaar zijn, maar ook werklustig, alert, snel en wendbaar. Bovendien moest een westernpaard over comfortabele gangen beschikken, omdat de cowboys vaak dagen achter elkaar in het zadel zaten.”
Deze kenmerken worden beoordeeld in de diverse disciplines van westernriding. “Tijdens de dagen dat er geen vee werd gedreven vermaakten de cowboys zich met spelletjes. Drijven, door poortjes en hekjes en de remproef.”
Dit laatste is een vast onderdeel in westernriding en ziet er heel spectaculair uit. De remproef komt erop neer het paard abrupt te laten stoppen, waardoor het dier bijna op zijn achterste komt te zitten.

Sporen verdiend

Sylvia van Grimbergen heeft veel verschillende trainingen gevolgd, zowel in Nederland als in Amerika. “Tegenwoordig train ik met enige regelmaat bij Angelique Ferdinandus. Verder heb ik verschillende instructeur- en jurycursussen gevolgd. In 2009 ben ik begonnen met Westernriding Veldhoven en ben langzaamaan gegroeid naar waar ik nu sta.”

Evenement

Don. 9 mei gaan vanaf 10.00 uur 70 deelnemers van start op de verschillende disciplines. Het westernriding is goed te volgen voor het publiek. De manege is voor het evenement omgedoopt tot een groot westerndorp in de specifieke westernsferen.
“Ook de bar en de frietkar ontbreken niet. Natuurlijk is er ook koffie en thee. Je moet er wel rekening mee houden dat er cash betaald moet worden, je kan er niet pinnen.”
Sylvia van Grimbergen zou het leuk vinden als mensen komen kennismaken met Westernriding. “Het gaat allemaal heel gemoedelijk onder elkaar. De ruiters en medewerkers zijn meer dan sociaal onder elkaar, met een grote gunfactor!”

Bezoeken

Het event van Westernriding Veldhoven, begint don. 9 mei om 10.00 uur. Iedereen kan komen kijken bij Paardensportcentrum ’t Heideros aan de Oirschotsedijk 50a in Wintelre.

westernridingveldhoven.nl

Rustig, betrouwbaar, werklustig, alert en snel

Afbeelding